De telecomprovider belooft een dekking van 100 procent. Orange houdt zich sterk dat zijn oplossing meer stabiliteit biedt dan de concurrentie.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Orange rolt deze week officieel zijn netwerk uit voor het Internet of Things. De telecomprovider combineert twee bestaande standaarden, NB-IoT en LTE-M, om zijn klanten een betrouwbare optie te kunnen aanbieden. Het bedrijf sleutelt al sinds 2016 aan zijn bestaande 4G-netwerk om dit geschikt te maken voor IoT. Die aanpassingswerken zijn eindelijk achter de rug.
 

5G

Door gebruik te maken van twee standaarden voor het mobiele netwerk, hoefde Orange enkel zijn software bij te werken en was er geen extra hardware nodig. Dat maakt dat Orange een dekking van 100 procent kan voorleggen. Met de lancering zet Orange ook een belangrijke stap richting 5G.  “De keuze voor ‘Mobile IoT’-technologie is futureproof want volledig in lijn met de toekomstige evolutie richting 5G,” zegt Gabriel Flichy, CTO bij Orange Belgium. “Men zal dan objecten kunnen connecteren die uiterste betrouwbaarheid vereisen, zoals de controle van kritische apparaten op afstand en procesautomatisering.”
 

Laatbloeier

Engie en Proximus waren Orange voor in het lanceren van IoT-netwerken. Zij startten al in 2015 met de uitbouw van een eigen aanbod. Telenet werkte samen met Engie om een netwerk op basis van de SigFox-standaard uit te rollen, Proximus stampte een netwerk met de LoRa-standaard uit de grond. Orange staat dus wat achter, maar het bedrijf stelt dat zijn eigen oplossing meer toekomstgericht is. “Het voordeel met NB-IoT en LTE-M is dat ze gestandaardiseerd zijn en dus ook nauwer worden opgevolgd, ook 5G zal ontwikkeld worden met deze technologie in het achterhoofd, dus we denken dat dit op lange termijn interessanter zal zijn,” verklaart Flichy tegenover Data News.
 

Meer dan leverancier

Orange zal het dubbelgelaagde IoT-netwerk aanbieden naast zijn bestaande Machine-to-machine (M2M) aanbod. Het netwerk is vooral gericht op slimme toepassingen die geen hoge snelheden nodig hebben. De snelheid van het netwerk ligt tussen 100 bytes en 100 kilobytes per seconde. Orange ziet zowel bij grote als kleine bedrijven mogelijkheden om gebruik te maken van zijn IoT-netwerk. Daarbij wil de provider meer zijn dan enkel de leverancier van het netwerk. “We beschikken over een device catalogus van toestellen die we zelf getest hebben en bieden device management aan als klanten dat willen. We gaan niet zelf applicaties ontwikkelen voor klanten, maar we willen hen wel helpen waar we relevant kunnen zijn.”