Nieuws

De impact van het Europese roamingbeleid: goedkopere data maar hogere kosten

Binnen de EU is de roaming sinds deze zomer afgeschaft. Hoe ervaren bedrijven de eerste maanden met de nieuwe regelgeving?

 
De Belgische telecomoperatoren verdienen een pluim. Volgens Beltug is vrijwel iedereen het er over eens dat ze op een relatief korte tijdspanne een vlotte transitie naar de Europese roamingregels hebben gemaakt. Dat staat te lezen in een rapport van de organisatie, die bijna 1.500 leden van 430 bedrijven samenbrengt en hun belangen op IT-vlak verdedigt. Het rapport is gebaseerd op de ervaringen van die leden.
 
Een opfrisser: EU-wetgeving maakte afgelopen zomer een einde aan roaming. Dat betekent dat mobiel verkeer evenveel kost en eventuele bundels op exact dezelfde manier functioneren, of je ze nu in België gebruikt dan wel in een ander EU-land.
 
Verschillende bedrijven rapporteren dat hun provider aanvankelijk enkele vergissingen maakte waardoor roamingkosten in de EU soms toch werden aangerekend, maar eventuele euvels werden steeds vlot verholpen. Over het algemeen zijn bedrijven dan ook erg tevreden met de nieuwe EU-regels en de manier waarop de operatoren ze hebben doorgevoerd
 

Hogere facturen

Toch zijn er enkele verrassende uitzonderingen. Sommige organisaties kregen net een hogere factuur voorgeschoteld. Daar zijn enkele oorzaken voor. De eerste heeft te maken met de kennis van de werknemer. Veel mensen lijken de afschaffing van de roamingkosten geïnterpreteerd te hebben als de aanwezigheid van gratis data in het buitenland. Daar is natuurlijk niets van aan: de nieuwe regeling betekent alleen dat je in pakweg Naderland of Spanje dezelfde kosten maakt dan in België.
 
Wie toch te kwistig omsprong met data, zag zich door zijn voorziene databundel raken. Als een gevolg van de afgeschafte roamingkosten hebben providers kosten van data buiten de bundel opgetrokken, in België en bijgevolg in de rest van de EU. Een werknemer die bundel heeft op maat van België, en zich dan op vakantie helemaal laat gaan en door de beschikbare megabytes heen brandt, zal de factuur voor zijn werkgever hoog doen oplopen. Het rapport toont aan verschillende bedrijven een dergelijk scenario werkelijkheid zagen worden
 

Verwarring

Vervolgens heerst er verwarring over waar de roamingregels precies gelden. De EU is geen synoniem voor Europa. In Zwitserland betaal je dus nog steeds een handvol tot zelfs meer dan tien euro per megabyte. Dat is ook een probleem voor werknemers die zich aan de grens met een niet-EU-land bevinden. In de grenszone kan het zijn dat een buitenlands netwerk beter bereik geeft dan een EU-netwerk. Kiest de telefoon voor het externe netwerk, dan lopen de kosten plots hoog op.
 
Tot slot hebben de nieuwe roamingregels geen betrekking op internationaal mobiel verkeer. Wie een buitenlandse nummer belt of sms’t, betaalt nog steeds de volle pot. Beltug waarschuwt dat het belangrijk is om werknemers duidelijk te maken hoe de vork precies in de steel zit. Aangezien dataverkeer buiten de bundel als reactie op de roamingregels gestegen is, kan het soms ook een goed idee zijn om over te stappen op iets ruimere en duurdere bundel, om zo uiteindelijk toch een centje te sparen.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business