Venezuela lanceert een eigen cryptomunt. Is het digitale geld de oplossing voor een land dat al jarenlang in financiële crisis verkeert.


 
Venezuela wil een eigen cryptomunt lanceren: de Petro. De president van het land – Nicolás Maduro – kondigde het idee aan tijdens zijn wekelijkse tv-programma. De cryptomunt wordt ondersteund door de oliereserves, goud, gas en diamanten van het land. Maduro hoopt de economische crisis in zijn land via deze weg een halt toe te roepen.
 
Venezuela bevindt zich al jarenlang in de problemen. Het land kreeg verschillende sancties van de Verenigde Staten opgelegd en kent een enorme inflatie van zijn nationale munt: de Bolivar. De waarde van deze munt daalde met maar liefst 57 procent op een maand tijd, waardoor het minimumloon in het land 4,30 dollar per maand bedraagt. De meeste Venezolanen zijn hierdoor in de armoede belandt en hebben moeite om drie maaltijden per dag op tafel te zetten.


Maduro’s plan om zijn land uit het slop te helpen met behulp van digitaal geld wordt met wisselend enthousiasme onthaald. Max Keiser, een expert op het vlak van cryptogeld, verwelkomt het nieuws alvast. “Noodzaak is de moeder van uitvindingen,” schrijft hij in een tweet. “Als een pionier en uitvinder van digitaal geld ondersteun ik het initiatief en moedig ik anderen aan om hetzelfde te doen.”
 
Anderen wijzen echter op de gevaren van digitaal geld. Zo denkt econoom Jean Paul Leidenz dat de Petro hyperinflatie in de hand kan werken, waardoor de waarde van de Bolivar nog verder zal zakken. Weer anderen vrezen dat de digitale munt hetzelfde lot beschoren is als de Bolivar, waardoor de financiële put waarin Venezuela zich bevindt nog dieper wordt.

Dorien heeft een achtergrond als programmeur en is bijzonder geïnteresseerd in robotica en biomedische technologie. Al draait ze haar hand ook niet om voor bredere thema’s als security en internet of things.