"Het dient geen enkel maatschappelijke nut." Nobelprijswinnaar Jospeh Stiglitz fileerde in een interview de bitcoin.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
“Het is een bubbel die heel wat mensen heel wat opwinding zal bezorgen terwijl het omhoog gaat en dan neercrasht”: aan het woord is Joseph Stiglitz, die in 2001 de Nobelprijs voor Economie in ontvangst nam. Stiglitz outte zich gisteren als een tegenstander van de bitcoin, tijdens een interview met Bloomberg.
 
Stiglitz sluit zich aan bij een groeiende groep van financiële experts die waarschuwen dat de bitcoin-hausse een bubbel is die vroeger of later zal barsten. Momenteel staat de digitale munt op een ongekend hoge koers en is één bitcoin 11.000 dollar waard. Op enkele maanden tijd verelfvoudigde de waarde van de cryptomunt. Volgens Stiglitz is het succes van bitcoin voornamelijk toe te schrijven aan het feit dat de munt gebruikt kan worden voor witwaspraktijken. “Dus het lijkt mij het beste dat het gewoon verboden wordt,” aldus Stiglitz. “Het dient geen enkel maatschappelijke nut.”
[related_article id=”171947″]
Afgelopen nacht leek het even alsof de crash van de munt was ingezet – de waarde zakte opeens met 2.000 dollar – maar de munt herstelde zich vrij vlug. Het lijkt erop dat een deel van de kopers vreesden op een daling en daarom hun bitcoins van de hand deden. De historische hoge koers van de bitcoin lokt naast investeerders ook heel wat kritiek uit, en die lijkt zijn uitwerking te hebben gehad.