Amazon Web Services breidt het kunnen van zijn Rekognition-beeldherkenningsalgoritme drastisch uit. Voortaan herkent Rekognition mensen en objecten in videostreams, en dat in realtime.

Advertentie

 
Amazon Rekognition Video, een nieuw product van Amazon Web Services,  is in staat live videobeelden te interpreteren. AWS introduceert de nieuwe technologie op zijn Re:Invent-event in Las Vegas. De videovariant van Rekognition bouwt voort op de AI-algoritmes van de vorig jaar gelanceerde beeldherkenning op foto’s.
 
Rekognition Video is in staat om in realtime personen, objecten en zelfs intenties en bewegingen te herkennen in bewegend beeld. Het algoritme houdt dus niet alleen rekening met wat er in beeld verschijnt, maar ook met de eventuele bewegingen van de persoon of het object. Voed je Rekognition Video beelden van een man die naar zijn wagen stapt, dan zal het systeem niet alleen detecteren dat er een man en een auto in beeld zijn, maar ook vaststellen dat die man zich naar zijn auto beweegt.
 

Streams

Om de nieuwe intelligentie praktisch bruikbaar te maken, lanceert AWS naast Rekognition Video ook Kinesis Video Streams. Die nieuwe functie laat je toe om videostreams meteen naar je AWS-omgeving te sturen, waar ze automatisch versleuteld en gearchiveerd worden. De combinatie van de twee nieuwe systemen maakt toepassingen mogelijk waarin je de beeldherkenningsintelligentie in realtime loslaat op beelden van bijvoorbeeld een bewakingscamera. Daarmee kan je in theorie snel geseinde personen detecteren, of eventuele bedreigingen correct inschatten.
 

Rekognition Video ‘begrijpt’ wat er zich op videobeelden afspeelt. (beeld: AWS)

 
AWS vindt hier geen nieuwe technologie uit. De lancering van Rekognition Video is eerder een inhaalspurt. Grote concurrenten Microsoft en Google bieden immers al gelijkaardige software aan op hun cloud. Denk daarbij aan Media Analytics op Azure, of Cloud Video Intelligence op de Google cloud.
 
De drie cloudgiganten gebruiken eigen algoritmes, maar de achterliggende techniek is dezelfde. Allemaal vertrouwen ze op machine learning om hun software te trainen. In eerste instantie legden ze de focus op statische beelden. Doordat klanten die algoritmes gebruikten, werden die automatisch beter. Dat zorgde voor een fundering die sterk genoeg is om geavanceerdere vormen van beeldherkenning op de bouwen.
 

Advertentie