Amazon Web Services
Beeld: Gil C / Shutterstock.com

VMware was eerst, maar nu krijgt iedereen toegang tot bare metal-serverhardware binnen een Amazon Web Services-datacenter. Het aanbod komt tegemoet aan specifieke hardware- en licentiebenodigdheden. 

Advertentie

 
Amazon Web Services lanceert bare metal server-instances. De uitrol is volgens AWS een logisch gevolg van de eerdere samenwerking met VMware. Onder die samenwerking kwam de VMware-stack beschikbaar op bare metal AWS-hardware. “Als we tegemoet komen aan een specifieke vraag van een partner, dan rollen we de resulterende dienst of feature steevast uit naar het grote publiek”, verduidelijkt Jeff Barr van AWS in een blogpost. Lees: we lanceren een nieuw product op basis van het werk dat we voor VMware hebben gedaan.
 
In eerste instantie maakt AWS een i3.metal-instance in publieke beta beschikbaar. Op die bare metal-instance kan je rechtstreeks een besturingssysteem naar keuze draaien, zonder dat de virtualisatielaag van AWS daartussen zit. De server zit natuurlijk wel geïntegreerd in de rest van het datacenter. Dat moet in theorie het beste van twee werelden geven. Bare metal servers zijn interessant voor workloads die beter functioneren wanneer ze rechtstreeks met de hardware spreken, en daar geen virtualisatielaag tussen zit. Bovendien zijn sommige bedrijven in het bezig van softwarelicenties die niet gelden voor een gevirtualiseerde omgeving. Ook aan dat euvel komt de i3.metal tegemoet.
 
[related_article id=”168661″]
 
Amazon mikt voor de lancering op een best krachtige server, voorzien van twee Intel Xeon E5-2684 v4-cpu’s geklokt op 2,3 GHz. Daarmee krijg je 36 rekenkernen ter beschikking, goed voor 72 threads. De server is voorzien van 512 GB aan geheugen en heeft 15,2 terabyte aan lokale NVMe-SSD-opslag. Het mag duidelijk zijn dat dit aanbod gericht is op klanten met specifieke en vooral zware noden.
 
De aankondiging van Amazon komt er op een moment dat bare metal servers in de kijker staan. Met name Microsoft veroorzaakte een kleine controverse door VMware net als Amazon op bare metal servers aan te bieden binnen zijn eigen Azure-datacenters. Microsoft werkt daarvoor echter niet samen met VMware, en voorziet het aanbod enkel om een migratie naar de Azure stack te faciliteren.
 

Wie VMware bij Microsoft draait, krijgt geen ondersteuning

Advertentie