bitcoin

De opmars van bitcoin blijft duren. Gisteren overschreed de cryptomunt vlot de grens van 10.000 dollar en tuft ondertussen door naar het volgende record.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Momenteel staat de bitcoin op ongeveer 10.800 dollar. Het feit dat de digitale munt nu een bedrag met 5 nullen waard is, is historisch te noemen. Nooit was de waarde van de cryptomunt zo hoog.
 
Bovendien is de groei op erg korte termijn gebeurd. De exponentiële stijging begon eind april, toen de bitcoin nog op zo’n 1.200 dollar lag. Sindsdien is de munt, met uitzondering van enkele tijdelijke dipjes, gestaag opgeklommen naar het huidige niveau. In vergelijking met de waarde vorig jaar is de munt met zo’n 1.258 procent gestegen, zo berekende TechCrunch. In voorgaande jaren is bitcoin ook nooit boven de 1.000 dollar geklommen.
 

Cumulatie

 
De bitcoin-explosie roept twee pertinente vragen op. Wat ligt aan de basis van de waanzinnige groei, en wanneer barst de bubbel? De oorzaak van de huidige boom is niet vast te pinnen op een bepaalde gebeurtenis, het is eerder de cumulatie van een groeiend aantal initiatieven rond cryptomunten. Zo kwam dit jaar een nieuwe manier van fondsenwerving in zwang voor start-ups, waarbij men geld ophaalt bij investeerders door het uitbrengen van een eigen cryptomunt. Daarnaast heeft ook blockchain, de technologie achter bitcoin, in de laatste maanden een hoge vlucht genomen.
[related_article id=”171947″]
Die twee belangrijke trends zorgden voor veel aandacht voor de bitcoin, wat de markt naar omhoog heeft gestuwd. Die stijging in waarde trok meer geïnteresseerden aan die hoopten om winst te maken met een investering, en zo is de munt in een virtueuze cirkel beland. Zelfs het feit dat de munt tot tweemaal toe een afscheiding moest verwerken, heeft de groei niet gestopt.
 

Barst de bubbel?

 
Heel wat experts vinden de exponentiële groei van bitcoin zorgwekkend. Verschillende financiële zwaargewichten hebben zich al negatief uitgelaten over de cryptomunt, in meerdere landen is de uitgave van een nieuwe cryptomunt om fondsen te werven inmiddels verboden. De technologie achter de munt is innovatief, maar op zich is de torenhoge koers van bitcoin op weinig meer gestoeld dan de waarde die de markt er aan wil geven. Een crash lijkt dan ook onvermijdelijk, maar het is moeilijk om te voorspellen waar de koers van bitcoin naartoe zal gaan.