antwerpse haven

Samen met investeringsmaatschappij FPIM stopt het Antwerpse havenbedrijf vijf miljoen in de logistieke databank.

Advertentie

 
Dataplatform NxtPort heeft de interesse gewekt van twee publieke spelers. De Antwerpse haven en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) steken samen 5,25 miljoen euro in het bedrijf.
 
NxtPort is een platform waarop bedrijven logistieke informatie kunnen uitwisselen. Het bedrijf werd vorig jaar opgestart en biedt sinds vorige maand de eerste diensten aan. CEO Daniël Lievens: “Met NxtPort willen we data inzichtelijk en transparant maken voor àlle spelers in de logistieke keten. Op die manier bouwen we, samen met de havenspelers, aan de haven van de toekomst, waar digitalisering de weg zal zijn naar slimme en kostenefficiënte logistiek.”
 
Driekwart van de 5,25 miljoen euro komt van het Antwerpse Havenbedrijf. Voor die inleg krijgt de overheidsonderneming een zitje in de raad van bestuur van NxtPort. “Big data zijn de brandstof van de economie van de toekomst. Ze zijn een motor van groei en verandering. Daar moeten we voluit op inzetten”, verklaart Jacques Vandermeiren, de topman van het Havenbedrijf.
[related_article id=”172178″]
NxtPort biedt sinds kort de eerste toepassingen aan op zijn platform. Het bedrijf werkt tegelijkertijd ook al aan nieuwe digitale applicaties die moeten innoveren. In samenwerking met de start-up T-mining hoopt het bedrijf een blockchaintoepassing te ontwikkelen op basis van Ethereum die het containerverkeer in en rond de haven kan regelen en beveiligen.

Advertentie