Microsoft gaat VMware installeren in zijn Azure-datacenters, maar doet dat niet om de concurrent een plezier te gunnen.

 
In Microsofts Azure-datacenters vind je vanaf 2018 servers met daarop de VMware-stack. Microsoft kondigt aan dat het VMware-software op eigen bare-metal hardware zal draaien. De cloudreus stopt met andere woorden geen Azure-softwarelaag onder VMware.
 
Microsoft werkt voor het aanbod samen met een VMware-partner die niet bij naam genoemd wordt. De VMware-integratie gebeurt natuurlijk niet omdat Microsoft plots beste vriendjes wil zijn met de concurrentie. Het biedt de servers aan als tussenstation voor wie naar Azure in de cloud wil migreren.
 
Voor een dergelijke migratie heeft Microsoft een hele suite aan tools klaar. Die bestaan onder de noemer Azure Migrate, en worden op 27 november uitgerold naar alle Azure-gebruikers. Azure Migrate moet je bijstaan in het hele migratieproces naar de cloud, van ontdekking en analyse over eigenlijke migratie tot optimalisatie. Microsoft beseft echter dat het bij sommige workloads niet vanzelfsprekend is om alles zomaar over te zetten van VMware naar Azure. Het is voor die scenario’s dat het bedrijf de bare metal-servers voorziet.
 
“Je kan de specifieke VMware-workloads waarvan de migratie misschien iets uitdagender is, tijdelijk op de VMware-stack blijven draaien”, aldus Microsoft. Dat kon al met VMware op Azure, maar wordt voortaan dus efficiënter met dank aan het bare-metal aanbod. De oplossing is beschikbaar als preview en wordt in 2018 breed uitgerold.
 
Microsoft wil mensen naar zijn Azure-cloud lokken dankzij de hybride capaciteiten van de Azure-stack. VMware heeft ook een stuk hybride DNA in zich, maar voorlopig loopt de integratie tussen on premise en de cloud iets stroever dan bij de alternatieven. Dat vindt Microsoft toch. VMware is het daar uiteraard niet mee eens. Hybride cloud is echter hip, en daar wil Microsoft op inzetten. Dat verklaart waarom Microsoft zoveel moeite doet om een migratie zo pijnloos mogelijk te laten verlopen.