iphone fabriek foxconn

Chinese studenten tussen 17 en 19 jaar maken illegale overuren om de productie van de iPhone X rond te krijgen.

Advertentie

 
Chinese studenten zouden in het kader van een stage tot elf uur per dag hebben gewerkt aan de productie van de iPhone X bij Apples voornaamste productiepartner Foxconn. Het is in China evenwel illegaal voor stagiairs om zoveel overuren te kloppen. Apple en Foxconn erkennen het probleem.
 
Zes studenten tussen 17 en 19 jaar kaartten het probleem aan. Ze werden naar eigen zeggen door hun school opgelegd om drie maanden werkervaring op te doen bij Foxconn om te kunnen afstuderen, ook al heeft het werk niets met hun studies te maken. Eén student zei dat hij tot wel 1.200 camera’s voor de iPhone X per dag assembleert.
 
Studentenarbeid is niet ongewoon in Chinese fabrieken, zeker in drukke periodes. Sinds september werken er volgens de Financial Times zo’n 3.000 studenten van de school bij Foxconn. Het is legaal zolang de studenten worden vergoed, vrijwillig komen werken en maximaal 40 uur per week kloppen. De studenten beweren evenwel dat ze op regelmatige basis elf uur per dag werken, en dus heel wat illegale overuren maken.
 

Niet de eerste keer

Apple en Foxconn bevestigen het probleem, maar ontkennen dat de studenten worden verplicht om te werken. “We hebben gevallen ontdekt van stagiairs die overuren werken bij een leverancier in China. We hebben bevestigd dat de studenten er vrijwillig werken en gecompenseerd worden, maar ze mochten niet toegelaten worden om overuren te kloppen”, klinkt het in een verklaring van Apple. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen onmiddellijk actie genomen om in samenwerking met Foxconn de situatie te verbeteren.
 
Het bericht van de Financial Times komt na eerdere berichten van productieproblemen met de iPhone X. “Wanneer Apples productie erom vraagt, worden de arbeidstandaarden die het zelf heeft gezet volledig genegeerd”, vertelt Li Qiang van de Amerikaanse nonprofit China Labour Watch aan de Guardian. “Apple laat fabrieken toe om arbeiders zonder beperkingen overuren te laten kloppen… en om studenten nachtshiften te laten draaien en buitensporige overuren te presteren.”
 
Het is bovendien niet de eerste keer dat Foxconn in opspraak komt omwille van erbarmelijke werkomstandigheden. In 2012 werd het beschuldigd van inbreuken op verschillende gezondheids- en veiligheidsrichtlijnen, nadat een journalist undercover in de fabriek was gaan werken.