Bedrijven hebben te weinig tijd om compatibiliteitstests uit te voeren alvorens Microsoft een nieuwe Windows 10-versie uitrolt.


 
Bij de uitrol van Windows 10 beloofde Microsoft dat het bedrijf drie keer per jaar een feature update zou uitrollen. Windows 10 zou het laatste besturingssysteem zijn dat je ooit moet installeren en werkt als een service. Het OS wordt regelmatig bijgewerkt, waardoor je steeds van de laatste functies kan genieten. Analisten vinden dit traject nu te agressief. Bedrijven moeten immers meermaals per jaar compatibiliteitstesten uitvoeren en alle computers van de firma upgraden. Een langere supporttijd voor oudere versies van Windows 10 zou soelaas kunnen bieden.
 

Enterprise

Niet alleen analisten vinden het aantal upgrades per jaar te veel; ook Microsoft lijkt moeite te hebben met zijn doelstelling. Dit jaar rolde het bedrijf slechts twee feature updates uit en verlengde het de ondersteuning van de oudere versie van Windows 10. Hierdoor hadden bedrijven meer tijd om de compatibiliteit van het besturingssysteem met hun bedrijftoepassingen te testen.
 
Microsoft zou deze extra lange ondersteuning als feature kunnen aanbieden. Bedrijven betalen immers extra om de Enterprise-versie van Windows 10. Microsoft zou een positieve draai kunnen geven aan het feit dat het bedrijf er niet in slaagt drie updates per jaar uit te rollen door de voordelen voor bedrijven in de verf te zetten. Door zijn enterpriseklanten langere ondersteuning aan te bieden, maakt Microsoft dat plaatje compleet.
 

Meer tijd

Analisten moedigen Microsoft alvast aan om minder updates per jaar uit te rollen. In theorie kunnen bedrijven nu telkens één upgrade per jaar overslaan om het upgradewerk te ontlopen. Door de erg beperkte tijd dat Microsoft een oudere Windows-versie ondersteunt, is dit echter moeilijk haalbaar. IT-verantwoordelijken hebben slechts twee maanden de tijd tussen het aflopen van de ondersteuning en de algemene uitrol van een nieuwe Windows-versie.
 
“Bedrijven hebben een manier nodig om slechts één update per jaar te doen. Dat zou een grote stap in de goede richting zijn,” vindt Michael Silver van Gartner. “Microsoft is onder druk om de upgrades eenvoudiger en minder disruptief te maken. Ik denk niet dat ze dat al hebben gedaan.”
 
Door de ondersteuningstijd voor oudere versies van Windows 10 te verlengen, kan Microsoft de problemen van de baan helpen. Stel dat Microsoft de ondersteuning van Windows verlengt van 18 naar 24 maanden. De extra zes maanden zouden bedrijven een overlap van 12 maanden geven met de twee volgende versies van Windows. Hierdoor kan een bedrijf zonder problemen één versie overslaan. Moest Microsoft deze tussenversie achterwegen laten, zou het probleem volledig van de baan zijn.


Dorien heeft een achtergrond als programmeur en is bijzonder geïnteresseerd in robotica en biomedische technologie. Al draait ze haar hand ook niet om voor bredere thema’s als security en internet of things.