Het bedrijf achter de cryptovaluta Tether claimt dat hackers heel wat munten hebben gestolen. Of zit de eigenaar achter de 'diefstal'?


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Tether schrijft op zijn website dat een waarde van ongeveer 31 miljoen van zijn valuta in handen van cyberdieven is terechtgekomen. De overschrijving vond plaats naar ‘een ongeautoriseerd bitcoinadres’ en de identiteit van de hacker is onbekend. Ondertussen voerde het bedrijf een update van zijn software door die de betreffende valuta ‘vastprikt’ zodat ze niet meer kunnen overgemaakt worden.
 
Volgens Coindesk vindt de cyberdiefstal plaats op een vreemd moment: zo zou de site beschuldigd worden van marktmanipulatie. Mogelijk zouden de eigenaars van Tether ook hun zegje hebben bij transactieplatform Bitfinex, dat in augustus eveneens het slachtoffer was van een diefstal. Toen werden 119.756 munten ontvreemd. Daarom zijn veel gebruikers sceptisch: misschien zit het bedrijf zelf achter de ‘schijndiefstallen’?
 
Wat Tether zo speciaal maakt is dat 1 munt altijd gelijk staat aan 1 dollar. Tethers zijn echter in handen van een centrale partij die de munt beheert, wat de klassieke voordelen van een traditionele cybermunt beperken.