Chipbakker Intel wil in 2019 een eerste set van 5G-modems uitbrengen. Het onthulde gisteren meer details over hoe het dat gaat aanpakken.

Advertentie

 
Wat het 5G-netwerk precies zal inhouden is nog altijd niet definitief vastgelegd, maar de benodigde hardware vindt stilletjes aan zijn weg naar de markt. Na Qualcomm presenteert ook Intel een 5G-aanbod. Het heeft gisteren een een nieuwe modem-serie onthult, de XMM 8000. Het eerste product van die reeks zou in de helft van 2019 beschikbaar moeten zijn in toestellen.
 

XMM 8060

 
De XMM 8060 zal Intels eerste commerciële 5G-toepassing zijn. De modem kan 5G-signalen sturen over frequenties lager dan 6 GHz en op de mmWave-band. mmWave is het protocol dat vaak naar voren wordt geschoven als de belangrijkste band voor 5G. Het gaat om een frequentie die op 28 GHz ligt; dit produceert kortere golven die de snelheid van dataverkeer gevoelig opdrijven, tot snelheden van 5 Gbps.
[related_article id=”172980″]
Verder stelt Intel dat de modem ook bestaande 2G, 3G en 4G-netwerken ondersteunt. “De Intel XMM 8060 zal de uitrol van 5G-ready toestellen versnellen in anticipatie van de brede verspreiding van 5G-netwerken in 2020,” stelt het bedrijf.
 

4G en wifi

 
Intel vergeet ook de bestaande LTE-technologie niet. Samen met de XMM 8060 komt ook de XMM 7660-modem uit. De XMM 7660 is gericht op 4G en haal een theoretische snelheid van 1,6 gbps. Het is erg waarschijnlijk dat deze modem zijn weg naar de iPhone vindt. Apple maakt sinds kort gebruik van Intel-modems omdat het in een juridische strijd verwikkeld is met Qualcomm.
 
Op de roadmap van Intel staat bij de wifi-producten ook een processor-icoontje gepland voor 2019. Het bedrijf heeft daarover geen extra details gegeven, maar het lijkt erop te wijzen dat de chipbakker een processor met ingebouwde wifi op de markt zal brengen. Zelf stelt Intel enkel dat het “zijn leiderschap in wifi zal voortzetten met het commercialiseren van gigabit wifi en plant om de volgende generatie van wifi, 802.11ax, uit te rollen in 2018”.

Advertentie