Skype
Beeld: Ken Wolter / Shutterstock.com

Het Belgische gerecht heeft Microsoft in beroep veroordeeld tot een geldstraf, nadat het bedrijf weigerde om Belgische politie toegang te geven tot Skype-gesprekken.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Skype heeft zijn beroep tegen een eerdere veroordeling in België verloren. Het bedrijf, onderdeel van Microsoft, moet een boete van 30.000 euro ophoesten omdat het weigerde mee te werken aan een gerechtelijk onderzoek.
 
De zaak tussen het Belgische gerecht en Skype sleept al even aan. In 2012 contacteerde speurders uit Mechelen het bedrijf met het verzoek om te mogen meeluisteren bij bepaalde gesprekken tussen twee verdachten, in een onderzoek naar Armeense criminelen. De speurders hadden ontdekt dat de twee mannen met elkaar communiceerden via Skype. De online dienst weigerde echter alle meewerking. Daarop startte het Mechelse gerecht een rechtszaak tegen het platform.
 
Skype verweerde zich in dat proces met het argument dat het geen telecomoperator is, enkel een platform, en dus niet moet meewerken met het gerecht zoals normaal gezien wettelijk verplicht is voor providers. Het is een positie die Skype al wel vaker heeft ingenomen – vorig jaar vocht het een juridische strijd uit met het BIPT rond hetzelfde punt.
 
De Belgische rechter volgde de redenering van Skype niet, en legde het bedrijf een boete op voor zijn weigering om mee te werken aan een crimineel onderzoek. Daartegen ging Skype in beroep, maar ook dit is nu verworpen door het Belgische gerecht. De rechter in de beroepszaak bevstigde dat Skype duidelijk onder de definitie van telecomoperator valt. Microsoft laat weten dat het verdere juridische acties onderzoekt.