De eerste Windows 10-laptop met een mobiele chip is in aantocht. Per ongeluk verscheen er op de supportsite van HP informatie over een 12-inchlaptop met een Snapdragon 835 aan boord.

Advertentie

 
Een supportpagina op de website van HP noemde enkele specificaties op van een nieuwe laptop. Die zou uitgerust zijn met een Snapdragon 835-chip. Inmiddels heeft de fabrikant de pagina offline gehaald, maar de Duitse website WinFuture kon de informatie tijdig opvissen. Microsoft beloofde ons eerder al dat we dit jaar nog Windows-laptops met een ARM-processor mogen verwachten.
 

De pagina bevatte wel niet veel details. Het enige wat we weten is dat het gaat om een laptop met een Snapdragon 835, 4 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan flashopslag. Omdat er ‘12’ in zijn naam staat, heeft hij waarschijnlijk een 12 inch-paneel. Zijn typenummer is 2US29AV. Volgens WinFuture komt er ook nog een model met 8 GB aan RAM en 256 GB aan opslagruimte.
 
Microsoft liet op een persconferentie van Qualcomm in oktober weten dat de eerste laptops met een Snapdragon 835-chip eind dit jaar beschikbaar zouden moeten zijn. Die chip vinden we ook in de meeste Android-toptoestellen zoals de OnePlus 5, HTC U11, Google Pixel 2 en LG V30. Binnenkort mogen we dus de langverwachte ARM-laptops omarmen die compatibel zijn met Windows 10. Dankzij x86-emulatie krijg je een volledige Windows 10-ervaring, en een dramatisch langere accuduur: zo liet een van de ontwikkelaars weten dat de batterij van een testmodel zonder moeite enkele dagen meegaat.