Een investeerdersgroep onder leiding van het Japanse SoftBank pompt miljarden euro's in het bedrijf van de taxi-app.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Taxi-app Uber krijgt een miljardeninvestering van een investeerdersgroep onder leiding van de Japanse SoftBank, zo laat een woordvoerder van de taxidienst weten aan TechCrunch. Exacte financiële details hebben we nog niet, maar volgens geruchten is er ongeveer 1 miljard dollar in het bedrijf gestoken. Daarnaast zouden er 9 miljard dollar aan aandelen opgekocht zijn. Ook de Chinese internetreus Tencent zou bij de investeerders zitten.
 

Kalanick

Een investering was broodnodig voor Uber, dat steeds slechtere papieren voorlegde. Uber wordt voortaan een consortium geleid door SoftBank. Dit betekent ook dat de macht van CEO Travis Kalanick ingeperkt wordt, wat een voorwaarde zou geweest zijn voor de investering. Hij behoudt volgens Reuters drie plekken in de raad, maar hij heeft geen meerderheid meer en kan dus niet zomaar meer alleen beslissingen doorvoeren. In ruil daarvoor trekt investeerder Benchmark een rechtszaak tegen hem in.
 
De overname vindt al enkele weken plaats. Door de aankoop zou het consortium een aandeel van 17 procent in Uber krijgen. SoftBank zou hebben gezegd dat het in Lyft, eigendom van Google-moederbedrijf ALphabet, zou investeren als de deal niet zou rondkomen. De Japanse provider investeerde immers ook al in taxi-apps zoals Ola en Grab. Interessant voor Uber, want zo kan de Amerikaanse taxidienst mogelijk deals met die partijen sluiten. Voordat de overeenkomst naar een volgende fase gaat, moeten aandeelhouders wel toestemming geven voor het verkopen van hun advertenties. Via krantenadvertenties wil Uber die investeers aanspreken.In 2019 wil topman Dara Khosroshahi Uber naar de beurs brengen.
 
De voorbije jaren kwam Uber meermaals in opspraak: zo zou er sprake zijn geweest van seksuele intimidatie en ander wangedrag op de werkvloer. De financiële injectie brengt hopelijk de nodige rust naar Uber.