Nieuws

Qualcomm start levering zuinige ARM-chips voor servers

Qualcomm lanceert zijn Centriq 2400-chip; een erg zuinige processor die gebruik maakt van de ARM-architectuur.

 
Qualcomm start de levering van de Centriq 2400: een chip voor servers met maar liefst 48 cores. De processor heeft een kloksnelheid van 2,6 GHz en werd door Samsung gebakken op 10 nm. De CPU kost 1.995 dollar, wat er volgens Qualcomm voor zorgt dat je vier keer zoveel prestaties per dollar krijgt ten opzichte van de chips van Intel. Bovendien verbruikt de Centriq 2400 slechts 120 W, wat voor 45 procent betere prestaties per Watt zorgt dan Intels Xeon Platinum 818.
 

ARM

Het belangrijkste nadeel van de chips van Qualcomm is de architectuur. De Centriq 2400 is een ARM-processor, wat in het verleden maar door een beperkt aantal applicaties werd ondersteund. De voorbije jaren heeft ARM er echter voor gezorgd dat de meeste Linux-distro’s en de populairste bibliotheken de 64-bit ARM-architectuur ondersteunen. Hierdoor vormt ondersteuning een minder groot obstakel voor bedrijven die op zoek zijn naar serverprocessors.
 
“De aankondiging van vandaag is een belangrijke verwezenlijking en het resltaat van vier jaar hard werken,” vertelt Anand Chandrazekher, de senior vice president van Qualcomm. “We hebben de meest geavanceerde ARM-processor voor servers ter wereld gecreëerd die hoge prestaties biedt in combinatie met de beste energie-efficiëntie, waardoor klanten een significante hoeveelheid geld kunnen besparen.”
 

Benchmarks

Cloudflare kreeg al een testexemplaar opgestuurd en onderwierp de Centriq 2400 aan de nodige tests. Uit deze tests blijkt dat de chip – niet geheel onverwacht – slechter presteert dan de high-end Broadwell- en Skylake-processors van Intel wanneer het gaat om single-coreprestaties. Bij multi-threaded belasting steekt de CPU van Qualcomm echter met kop en schouders boven de componenten van Intel uit.
 
Cloudflare kan eveneens bevestigen dat Qualcomms processor inderdaad een stuk minder energie verbruikt dan de chips van Intel. De Centriq 2400 verbruikte tijdens de tests nooit meer dan 89 W, terwijl de Intel Xeons aan een verbruik van 160 W kwamen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business