Broadcom gooit maar liefst 103 miljard dollar op tafel voor de grootste technologie-acquisitie ooit.

 
Chipmaker Broadcom biedt 103 miljard dollar voor de overname van Qualcomm. Indien Qualcomm ingaat op het voorstel, en overheidsdiensten de overname goedkeuren, wordt Broadcom de grootste leverancier van mobiele chips. Het merendeel van de 1,5 miljard smartphones die dit jaar verkocht worden, zullen een chip van de nieuw gevormde chipfabrikant bevatten.

Strijd

Qualcomm heeft laten weten dat ze het voorstel bekijken, maar volgens bronnen van Reuters staat het bedrijf niet te springen om het bod goed te keuren. Het bedrijf vindt het bod te laag en heeft schrik dat regelgevers er erg lang over zullen doen om de acquisitie goed te keuren – als ze al akkoord gaan.
[related_article id=”173159″]
Broadcom laat op zijn beurt weten, dat het bedrijf zal strijden om de controle over het bedrijf over te nemen. De chipmaker wil de aandeelhouders van Qualcomm overtuigen om het aanbod aan te nemen. “We hebben een erg sterke drang om met Qualcomm samen te werken om een deal te vinden die voor ons beiden voordelen biedt,” aldus Broadcom.
 
Het voorstel van Broadcom is in elk geval op financieel vlak interessant voor aandeelhouders. Broadcom biedt 60 dollar per aandeel en geeft investeerders hier bovenop 10 dollaraandelen van Broadcom. Aangezien de waarde van Qualcomm donderdag op 54,84 dollar per aandeel stond, zouden aandeelhouders 27,6 procent winst maken.

Goedkeuring

Zelfs wanneer Qualcomm akkoord gaat met het bod, kan het nog even duren alvorens de deal rond is. Regelgevers moeten eveneens akkoord gaan met het voorstel. Met name China zal zich hoogstwaarschijnlijk verzetten tegen de overname. Het land heeft een hoop concurrerende bedrijven. Deze firma’s probeerden in het verleden Amerikaanse chipmakers over te nemen, maar dat werd gedwarsboomd door de Amerikaanse overheid.
 
Volgens Herbert Hovenkamp, een leerkracht rechten, zijn er echter geen redenen om de overname tegen te houden. “Gebaseerd op wat ik heb gezien, is het onwaarschijnlijk dat er een reden is om de overname te betwisten,” aldus Hovenkamp.

Dorien heeft een achtergrond als programmeur en is bijzonder geïnteresseerd in robotica en biomedische technologie. Al draait ze haar hand ook niet om voor bredere thema’s als security en internet of things.