Intels aandelen zakken in waarde, terwijl de grootste technologieacquisitie aller tijden op poten zou worden gezet.

Advertentie

 
Broadcom plant de acquisitie van Qualcomm, een overname die zou resulteren in één chipfabrikant die maar liefst 200 miljard dollar waard is. Volgens speculaties zou Broadcom 70 tot 80 dollar per aandeel betalen voor het bedrijf, wat in het laagste geval op iets meer dan honderd miljard dollar neerkomt. Experts spreken van de grootste technologieacquisitie aller tijden. Zo rapporteert Reuters.

Mobiele chips

Broadcom is met name bekend van zijn wifi-chips, die in heel wat routers terug te vinden zijn. Het levert ook aan tal van smartphonefabrikanten, gaande van Apple tot Samsung. Ook Qualcomm produceert smartphonechips en  is met name bekend van zijn system-on-chips in de Snapdragon-reeks. Het focust zich daarnaast op modemchips voor mobiel dataverkeer. Intel is in dit domein de grootste concurrent van Qualcomm: beide bedrijven staan in voor ongeveer de helft van alle modemchips in de iPhones van Apple.
 
Door de fusie zou Broadcom de grootste mobiele chipleverancier ter wereld worden. Het acquisitienieuws zorgde er dan ook voor dat de aandelen van Intel zakten naar 46,34 dollar. De aandelen van Broadcom stegen vrijdag daarentegen aanzienlijk naar 273,63 dollar. Intel blijft koploper op het vlak van computerchips en probeert al enige tijd voet aan wal te krijgen in de mobiele markt. Een samenwerking tussen Broadcom en Qualcomm bemoeilijkt de poging van Intel drastisch.

Antitrust

Als de plannen doorgaan, moet de acquisitie eerst worden goedgekeurd door de antitrustdiensten. Experts verwachten evenwel weinig problemen op dat vlak, aangezien er weinig overlap is tussen beide bedrijven. Broadcom zou bovendien een mogelijk onderzoek van de Amerikaanse regulatoren rond buitenlands eigendom van Amerikaanse assets kunnen omzeilen, aangezien het van plan is om zijn hoofdkwartier van Singapore naar de Verenigde Staten te verhuizen.
 
Ondertussen loopt Qualcomms acquisitie van NXP Semiconductors nog steeds. Het bedrijf wil 38 miljard dollar neerleggen voor de fabrikant, maar is momenteel onderworpen aan een antitrustonderzoek. Broadcom zou het alvast geen probleem vinden om eveneens NXP Semiconductors aan zijn gelederen toe te voegen en is momenteel zelf bezig met een overname van Brocade Communications Systems.

Advertentie