De U11+ had de U11 moeten zijn die eerder dit jaar is gelanceerd. Hij heeft alles aan boord wat een topmodel vandaag nodig heeft, met enkele leuke, unieke features.


 
Google’s ‘Powered by HTC’ is het resultaat na een gedeeltelijk overnamebod van 1,1 miljard dollar en een verhuis van 2.000 werknemers, en toch is hier de HTC U11+. HTC benadrukt dat het apart blijft bestaan en dat maar één van de twee R&D-teams is verhuisd. Vive (VR) en smartphones blijft prioritair in eigen huis, met het nieuwe U11+ vlaggenschip dat de concurrentie moet uitdagen.
 

Volledig voorzien

Wat onmiddellijk opvalt, is dat het ‘oude’ ontwerp van de HTC U11 weg is. Er is plaats gemaakt voor een 6 inchscherm (18:9) met dunnere schermranden boven- en onderaan. Het scherm krijgt dezelfde hoge resolutiescherm als de concurrentie, 1.440 x 2.880 pixels, maar HTC kiest hier voor een LCD-scherm (SuperLCD 6) waar LG, Apple en Samsung voor OLED kiezen. In onze eerste indruk hoeft dat geen slechte zaak te zijn, want het zwart ziet er prima uit en de helderheid en kleuren zijn op niveau. Het scherm ondersteunt de DCI-P3 HDR 10-standaard, maar niet bij de lancering. Pas later met een software update is het scherm conform. Ondanks de LCD-technologie krijgt de HTC U11+ een always-on scherm zoals bij Samsung en LG het geval is.
 

De HTC U11+ heeft alles aan boord wat een vlaggenschip moet hebben: Qualcomm Snapdragon 835, IP68-waterdicht, 6 GB RAM, 128 GB opslag, vingerafdruksensor (goed bereikbaar achteraan) en géén hoofdtelefoonaansluiting. Er zit een verloopstukje in de doos (usb-c – 3,5mm jack), net als active noise-cancelling oortjes met een usb-c-stekker. Dat laatste is wel een mooie extra, want dergelijke oortjes zijn al snel 100 euro of meer waard. Boomsound is nog steeds een ding bij HTC met 30% krachtigere luidsprekers vergeleken met de U11. Draadloos laden ondersteunt de U11+ niet.
 

Knijpen

Knijpen was een unieke functie van de HTC U11, en dat kan je opnieuw doen met de U11+. Waarom knijpen? Je kan aan dit commando een sneltoets hangen, bijvoorbeeld om foto’s te nemen onder water of om de zaklamp te activeren. De U11+ (en de U11 via een software update) krijgt echter nog een extra feature door een snelmenu te tonen waar je de belangrijkste apps en functies in kan zetten. Je kan zelf kiezen of het menu links dan wel rechts verschijnt.
 
Net als de Google Pixel 2 en de HTC U11 vind je achteraan de U11+ maar één 12 megapixelcamera met Ultrapixel 3-technologie. In onze testen met de HTC U11 scoort de camera vooral heel hoog qua kleurecht resultaat. Vooraan is er plaats voor een 8 megapixelcamera. De HTC U11+ ondersteunt dualsim of één sim en een microSD-kaart; je moet kiezen.
 

 


Grote batterij

HTC hoopt dat de U11+ potten kan breken op vlak van accuduur met zijn behoorlijk forse 3.930 mAh-batterij. In de presentatie zegt HTC dat het beter scoort dan de Samsung Galaxy S8, maar dat is niet echt een waardemeter naar onze mening. De HTC U11 scoorde ondermaats in onze test, afwachten of de U11+ de ban kan doorbreken.
 
De HTC U11+ ligt vanaf eind december in de winkel in de een zwarte afwerking die het zelfde ‘vloeibare’ design van de U11 volgt. Lees: spiegelend met een kleurschijn die verandert al naargelang de luchtinval, maar ook vingerafdrukgevoelig. Wie een unieke afwerking wil, wordt op zijn wenken bediend met een ‘licht doorzichtig’ alternatief (Translucent Black) dat begin januari beschikbaar is. Beide krijgen hetzelfde prijskaartje: 799 euro. Dat is identiek aan de Huawei Mate 10 Pro en 200 euro goedkoper dan de Samsung Galaxy Note 8, wat een boeiende strijd moet opleveren dit eindejaar.
 

Specificaties:

 • 6 inch (1.440 x 2.880) SuperLCD 6 18:9-schermverhouding
 • Qualcomm Snapdragon 835
 • 6 GB RAM
 • 128 GB opslag
 • 12 megapixel f/1.7, 8 megapixel selfie f/2.0
 • Dualsim (of microSD en één sim)
 • IP68 waterdicht
 • Vingerafdruksensor
 • Bluetooth 5.0
 • DCI-P3 HDR 10
 • 930 mAh batterij