harde schijf

Goed nieuws: harde schijven gaan steeds langer mee. Maar welke harde schijven zijn het meest te betrouwen?


 
Datacenterspecialist BackBlaze brengt regelmatig verslag uit over de houdbaarheid van de harde schijven die het in zijn datacenters gebruikt. Daar zitten zowel consumentenschijven als zakelijke producten bij. Het laatste rapport is erg positief.
 

Kwartaal

 
Tijdens het afgelopen kwartaal voegde BackBlaze 9.599 niewe schijven toe aan zijn bestand, en haalde het er 6.211 oude schijven uit. Het totaal aan schijven dat het in zijn datacenters heeft staan, ligt zo op 86.529. Dat omvat alle schijven waarvan het meer dan 45 exemplaren heeft, met één uitzondering. BackBlaze neemt de splinternieuwe 12 TB-schijven mee in zijn vergelijking, ook al heeft het daarvan maar 20 exemplaren staan.
 
De houdbaarheidsdatum van harde schijven ging er in het algemeen op vooruit. Tijdens de periode tussen juli en september lag het gemiddelde faalpercentage op 1,84 procent, het laagste kwartaalcijfer dat BackBlaze ooit gemeten heeft. Deels verklaard het bedrijf dat door de leeftijd van zijn harde schijven: 80 procent is minder dan drie jaar oud. Opmerkelijk is dat de nieuwe 10 en 12 TB schijven een clean sheet kunnen voorleggen: geen enkele schijf hield er mee op gedurende de gecombineerde 13.000 dagen in gebruik dat ze waren. Het gaat in beide gevallen om Seagate-schijven voor de professionele markt. Al is het volgens BackBlaze nog wat vroeg om definitieve conclusies te trekken over de schijven.
 
Zoomen we uit naar een langer tijdsbestek dan het afgelopen kwartaal, dan liggen de kaarten iets anders. Het geschatte jaarlijkse faalpercentage ligt op 2,07 procent, wat een verhoging is. Dit komt omdat BackBlaze de oude HGST 3TB-modellen op pensioen heeft gestuurd, en die schijven waren erg betrouwbaar. Nu deze modellen wegvallen, gaat het percentage omhoog.
 

Betrouwbaarheid

 
BackBlaze kan het faalpercentage van zijn schijven bekijken over een periode van 4 jaar. De cijfers laten zien dat zowel de 6 TB-schijven als de 8TB-schijven het vrij goed doen. Bij de 6 TB exemplaren deed Seagate het beter dan WD. Van de 1.882 exemplaren van consumentenschijf ST6000DX000 (Seagate) faalden 56 schijven, goed voor een percentage van 1,2 procent. Bij de WD60EFRX lag dat op 4,6 procent.
 
In de categorie van 8 TB zet Backblaze zowel de consumentenversie als de enterprisevariant van Seagate in grote getallen aan het werk. In totaal gaven maar 46 schijven van de 24.328 exepmlaren de geest. Opmerkelijk is dat de consumentenversie het iets beter doet dan het enterprise-model op het vlak van houdbaarheid.

 
De minst betrouwbare schijven uit het datapark van BackBlaze zijn de 4 TB-modellen van, opnieuw, Seagate. Van de desktop HDD faalden 283 schijven op 33.510, goed voor een faalpercentage van 3 procent. Twee andere 4 TB Seagate-schijven deden het nog slechter, met respectievelijk een faalpercentage van 20,3 en 9,9 procent. Van die twee laatste versies waren er echter ook veel minder exemplaren, waardoor één verloren schijf het percentage vlug naar boven duwt. De modellen van HGST deden het in deze categorie veel beter, net als die van Toshiba en WD.
 
Kort samengevat: met een 6 TB of 8 TB-schijf van Seagate zit je goed, maar de 4 TB-versie is te vermijden als je betrouwbaarheid belangrijk vindt. In die laatste categorie opteer je beter voor een harde schijf van HGST. De professionele 10 TB en 12 TB HDD’s laten ook een erg hoge betrouwbaarheid zien, maar hier is het nog wat te vroeg om een definitief oordeel te vellen.