toshiba

Toshiba verwacht dat het dit jaar bijna een miljard aan verlies zal draaien door de verkoop van zijn chip-afdeling.


 
De Japanse elektronicagigant Toshiba gaat in het rood: het bedrijf voorspelt voor het eerste kwartaal van 2018 een nettoverlies van 110 miljard yen, omgerekend zo’n 818 miljoen euro. Toshiba kreeg twee jaar geleden grote financiële problemen nadat een enorme boekhoudfraude binnen het bedrijfaan het licht kwam, waarbij cijfers veel rooskleuriger werden voorgesteld dan ze werkelijk waren. Toshiba is nog altijd aan het recupereren van die catastrofe.
 
Om zijn financiën terug op orde te stellen herstructureerde Toshiba het bedrijf met behulp van saneringen en de verkoop van enkele subdivisies. Het deed dit jaar zijn chipafdeling van de hand aan het Bain Consortium, een groep van bedrijven waartoe onder andere Apple, Dell en Seagate behoren. Die deal zou 18 miljard dollar hebben opgeleverd, al zijn de details ervan niet officieel bekend. Omdat de verkoop echter nog niet wettelijk bevestigd werd door de noodzakelijke instanties, kan Toshiba het geld niet in zijn begroting schrijven.
 
Tegelijkertijd moet het bedrijf wel belasting betalen voor de activiteiten van zijn chipafdeling, omdat het deze pas in april afsplitste ter voorbereiding van de verkoop. Vanwege die situatie verwacht Toshiba diep in het rood te gaan in de eerste drie maanden van 2018, in plaats van de eerst voorspelde winst van 1,7 miljard euro. Volgens Reuters is het bedrijf dringend op zoek naar cash. Als de deal rond zijn chip-afdeling niet rond is voor het einde van het jaar, zou het mogelijk van de beurs worden gehaald.

Nina’s internetleven draait op Windows en Android, haar muziek op een iPod en Spotify. Ze selecteert elke dag het nieuws dat je moet gelezen hebben en schrikt er niet voor terug om ook de zakelijke kant van IT te belichten.