Intel zet voet aan wal in de AI-industrie. Het bedrijf wil de komende jaren verschillende chips uitbrengen die gespecialiseerd zijn in deep learning-taken.

Advertentie

 
Intel kondigt een nieuwe serie chips aan die specifiek voor artificiële intelligentie bedoeld zijn. De chipmaker plant verschillende generaties van Nervana-chips, waarvan de Intel Nervana Neural Network Processor (NNP) de eerste is. Het bedrijf hoopt deze chip tegen het einde van dit jaar uit te rollen.
 

Nervana

In tegenstelling tot klassieke processoren, focust Nervana zich op matrixvermenigvuldigingen en convolutiebewerkingen. Beide operaties worden vaak gebruikt door deep learning-applicaties. Bovendien introduceert Intel een nieuwe numerieke waarde. Bij klassieke toepassingen wordt vaak fixed-point of floating point gebruikt, waar Intel Flexpoint aan toevoegt. Dat formaat laat toe om optellingen en vermenigvuldigen uit te voeren alsof je te maken hebt met fixed-pointgetallen, terwijl je een groot, dynamisch bereik behoudt.
 
Intel voorziet vier gebieden waarin artificiële intelligentie van groot belang zal zijn. De chipmaker denkt dat de technologie voor de gezondheidszorg, sociale media, autosector en meteorologie een grote impact zal hebben. Om deze industrieën te helpen bij de aanname van artificiële intelligentie wil Intel tegen 2020 chips aanbieden met 100 keer betere AI-rekenmogelijkheden.
 

Hulp

Intel werkt samen met Facebook en andere internetgiganten om van de Nervana-reeks een succes te maken. Bovendien kocht het bedrijf in 2016 de chipstartup Nervana Systems over. Deze acquisitie helpt het bedrijf bij het creëren van chips die gespecialiseerd zijn in AI-taken.