google advanced protection

Het Advanced Protection Program is gericht op wie een hoger risico loopt op hacking, maar kan in principe door iedereen geactiveerd worden.

Advertentie

 
Journalisten, activisten en politici: iedereen die een hogere kans heeft om onder de aandacht te komen van een hackers, kan sinds kort een beroep doen op Googles Advanced Protection Program. De zoekgigant ontwikkelde de extra veiligheidsmaatregel voor kwetsbare accounts, maar stelt het gebruik ervan open voor iedereen die geïnteresseerd is.
 

Sleutel voor je inbox

 
Het Advanced Protection Program biedt een betere bescherming tegen phishing en het hacken van accounts, door een veiligere vorm van twee-factorverificatie te voorzien. In plaats van de standaardmethode waarbij Google een code verstuurt naar je smartphone, maakt het Advanced Protection Program gebruik van fysieke beveiligingssleutels. Dat is een USB-dongle of bluetooth-tag met een unieke code waarmee je je identificeert. Iedereen met een Gmail-adres kan zich aanmelden voor het initiatief. Het intekenen is gratis, maar je moet wel betalen voor de beveiligingssleutels.
[related_article id=”171720″]
Google vraagt om zowel een bluetooth- als USB-sleutel aan te schaffen: de eerste voor mobiele toestellen, de tweede voor computers. Het bedrijf verwijst door naar Amazon.com om de juiste hardware te kopen. Dat vormt een probleem voor Belgische gebruikers, aangezien de webshop niet in ons land levert. Om de sleutels te kopen moet je je wenden tot de Franse of Duitse online winkel. Tezamen kosten de sleutels ongeveer 40 euro, verzendingskosten niet meegerekend.
 
Wie zich opgeeft voor het programma zal zich enkel nog met de beveiligingssleutels kunnen aanmelden op zijn e-mailaccount. Daarnaast zullen bepaalde apps een beperkte toegang tot Google Drive en Gmail hebben. Daarnaast mag je je sleutels natuurlijk niet uit het oog verliezen. Raak je ze toch kwijt, dan zal het enkele dagen duren vooraleer Google je weer toegang geeft tot je account. Het programma is enkel beschikbaar voor consumentenaccounts. Wie gebruik maakt van Googles professionele software-pakket G Suite, heeft al de mogelijkheid om sleutelbeveiliging te activeren.

Advertentie