Tesla

In het afgelopen kwartaal rolden er veel minder Model 3’s van de band dan voorspeld. Volgens Tesla hebben de ontslagen echter niets te maken met de productieproblemen van zijn budgetwagen.

Advertentie

 
Autofabrikant Tesla heeft de voorbije week honderden werknemers ontslagen na een negatieve evaluatie. Dat heeft het automerk bevestigd aan Reuters nadat het nieuwtje door verschillende Amerikaanse media werd opgepikt. Volgens een Amerikaanse lokale krant zijn er vierhonderd tot zevenhonderd koppen gerold.
 

Productieproblemen Model 3

Het nieuws komt nadat het automerk bekendmaakte dat de productie van de Model 3 op een lager pitje bleef steken dan verwacht. Tijdens het voorbije kwartaal stelde Tesla teleur met amper 260 exemplaren van de Model 3, terwijl het automerk voorspelde dat ze 1.500 wagens zou produceren. 220 van de wagens zijn ondertussen bij hun eigenaar beland. Nochtans hebben zo’n 500.000 mensen de betaalbare wagen van Tesla besteld: aan dit tempo duurt het nog enkele eeuwen vooraleer Tesla alle pre-oders kan leveren.
 
De Model 3 moet de allereerste wagen van Tesla worden die volledig geautomatiseerd wordt gemaakt, maar de productiedoelstelling werd niet gehaald tijdens het derde kwartaal. Tesla-topman Elon Musk spreekt van een ‘productiehel’. Volgens analisten mist het automerk nog de nodige expertise om op grote schaal auto’s te produceren.
 

Ondermaatse prestaties

Aan Reuters zegt Tesla echter dat de ontslagen niets met de Model 3 te maken hebben. “In ons bedrijf zijn er 33.000 mensen tewerkgesteld. Dan is het normaal dat er soms werknemers moeten opstappen na een slechte evaluatie.” Volgens de automakers zijn de werknemers ontslagen omdat ze ondermaats presteerden, maar een bron van het persbureau ontkracht dat. De ex-werknemer zou zelf nooit een slechte beoordeling gekregen hebben.
 
Hoeveel mensen hun biezen moesten pakken, wilde Tesla niet zeggen. Het hoofdkwartier van Tesla is gevestigd in Palo Alto, een stadje in Californië. Volgens een lokale krant zouden er 400 tot 700 werknemers hun C4 gekregen hebben.

Advertentie