Microsoft zou sleutelen aan nieuwe prijzen voor zijn Windows 10-licenties. Het ziet er naar uit dat vooral workstations met Xeon-processors en computers die je snel kan downgraden naar Windows 7 duurder worden.

Advertentie

 
Microsoft werkt aan een nieuwe manier om prijze voor Windows 10-licenties te berekenen. Dat meldt ZDNet op gezag van prijslijsten die verschillende anonieme bronnen met de site deelden. De aangepaste licenties zouden samen met Windows 10 Pro voor Workstations gelanceerd worden.
 
Windows 10 Pro voor Workstations is in eerste instantie bedoeld om erg krachtige systemen aan te sturen met meerdere processoren en grote hoeveelheden persistent geheugen. ZDNet weet nu dat het OS ook zal draaien om andere toestellen met Xeon-hardware aan boord.  Ook voor computers met AMD Opteron-hardware wil Microsoft de Workstation-variant van zijn OS verkopen. Voor systemen met vier rekenkernen of minder blijft de prijs van de licentie beperkt tot 144 dollar, voor computers met meer rekenkernen loopt die op tot 214 dollar.
 
[related_article id=”171955″]
 
Ook de andere versies van Windows zouden duurder worden wanneer OEM’s ze combineren met krachtige systemen. Dat zal vooral een impact hebben op kleinere KMO’s die hun computers doorgaans in beperkte volumes kopen, omdat de prijs van de licentie doorgerekend wordt in de kostprijs van de unit.
 
Microsoft zal zijn licentiestrategie tot slot inzetten om marktaandeel van Windows 7 en 8.1 af te snoepen. Je merkte waarschijnlijk al dat het eenvoudig is om een zakelijk toestel met Windows 10 te downgraden naar één van die twee oudere versie. Die ‘downgrade rechten’ kosten echter ook geld. Microsoft gaat de prijs in eerste instantie opkrikken met 30 dollar tot 135 dollar, met een nieuwe prijsverhoging een jaar later tot 165 dollar.
 
Hoewel er nog geen officiële communicatie van Microsoft is over de plannen, kan je er van uit gaan dat de informatie klopt. Het nieuws werd aan ZDNet bevestigd door verschillende bronnen met inzage in de prijsstrategie.
 

Advertentie