Open Source is populairder da nooit, bewijst Microsoft. De softwarereus profileert zich voortaan als sponsor van het Open Source Initiative.

Advertentie

 
Het Open Source Initiative (OSI) kjrijgt er een sponsor bij. Microsoft vervoegt onder andere HPE en IBM als grote naam die niet alleen zijn schouders maar ook zijn geld onder het initiatief zet. Het OSI is een wereldwijde organisatie met als doel de verspreiding en bescherming van open source-software te ondersteunen. Dat doet de organisatie door onder andere educatie, samenwerking en infrastructuurontwikkeling te promoten.
 
Microsoft werkt al sinds 2005 met het OSI samen. Toen introduceerde Redmond de Microsoft Community Licence. Sinds dan is de focus van Microsoft op Open Source enkel groter geworden. De introductie van .NET onder open source-licentie in 2014 cementeerde de positie van het bedrijf als open source-kampioen, hoewel het gros van het bedrijf natuurlijk wel zijn inkomsten haalt uit closed source-licencing.
 
Microsoft zal door het OSI Corporate Sponsorship-programma verschillende initiatieven ondersteunen ter promotie van open source en ter ondersteuning van de communities die er achter zitten. De omarming van open source-software door grote bedrijven is essentieel voor het OSI. Ondersteuning door grote bedrijven houdt de software immers relevant.
 
De zet van Microsoft bergroot de spreidstand van het bedrijf, en toont aan hoe heterogeen de softwaresector vandaag is. Bedrijven die op één vlak concurreren met elkaar, zijn op een ander vlak de beste partners, en softwarereuzen die hun brood verdienen met licencing, omarmen zonder schroom open source. Vrije licenties zitten natuurlijk al lange tijd in het DNA van Microsoft, dat begrijpt dat vooruitgang via communityprojecten essentieel is voor het wereldwijde softwarelandschap.
 

Advertentie