Oracles nieuwste database, Oracle 18c, kan zichzelf patchen als dat nodig is. Hoe minder mensen, hoe veiliger het systeem, aldus Oracle.

Advertentie

 
Oracle lichtte afgelopen weekend het doek van een nieuwe database, Oracle 18c. De service biedt nieuwe mogelijkheden op het vlak van machine learning, maar de interessantste functie is het feit dat de database automatisch zwakke plekken kan patchen waar nodig.
 

Zelfstandig herstellen

 
Om die zwakke plekken te ontdekken krijgt de database ook nieuwe cybersecurity-software mee. Die is in tandem ontwikkeld met de nieuwe dienst, zodat de twee sterk op elkaar ingespeeld zijn. “Deze werden samen ontwikkeld en ontworpen om datadiefstal tegen te gaan,” legt Oracle CTO Larry Ellison uit. “We doen alles wat we kunnen om menselijke interventie te vermijden. Het cybersecurity systeem detecteert een bedreiging en geeft dat door aan de database, die zichzelf kan patchen en niet moet wachten op een mens om downtime in te plannen om een patch te implementeren binnen een maand of twee.”
[related_article id=”172601″]
Volgens Oracle is een dergelijke capaciteit broodnodig in de zakelijke wereld. “De ergste data-inbreuken in de geschiedenis zijn gebeurd nadat er een patch beschikbaar was.” Oracle is verre van de enige die machine learning en artificiële intelligentie inzet voor het beheer van databases. Het bedrijf maakt zich echter sterk dat het als eerste gebruik maakt van software die de database zelf kan aanpassen.
 

Meer werktijd

 
Oracle is ervan overtuigd dat de automatisatie geen jobs zal kosten. Administrators krijgen gewoon meer tijd om zich aan belangrijkere taken te wijden, aldus Ellison. Het bedrijf liet het eens te meer ook niet na om direct in te spelen op zijn grote concurrent, Amazon Web Services. Volgens het bedrijf is Oracle 18c maar half zo duur als AWS Redshift, een gelijkaardig product. De database is vanaf deze week beschikbaar on-premise, in de publieke cloud en in een cloud-at-customer-formule. In december komt de data warehouse-versie, en tegen juni 2018 zal Oracle ook een OLTP-variant aanbieden.


Geen velden gevonden.