National Capitol

Het Amerikaanse congres wil met de ondervraging van de technologiereuzen meer inizcht krijgen in hoe Rusland sociale media gebruikt om de Amerikaanse bevolking te beïnvloeden.

Advertentie

 
Er is aan Google, Twitter en Facebook gevraagd om te komen getuigen voor het Amerikaanse Congres, in het kader van de onderzoekscommissie die kijkt naar de de aantijgingen van de inmenging van Rusland in de presidentsverkiezingen van 2016.
 

Open zitting

 
De Amerikaanse senaat wil dat bestuursleden van de drie bedrijven op 1 november meer toelichting geven over de zaak in hun commissie. Tegelijkertijd loopt ook bij het Huis van Afgevaardigden een gelijkaardig onderzoek, waar de techreuzen ook al op het matje geroepen zijn. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden zijn de twee kamers die samen het Amerikaanse Congres vormen.
 
“In de komende maanden willen we een open zitting houden met vertegenwoordigers van technologiebedrijven om beter te begrijpen hoe Rusland online tools en platformen gebruikte om tweedracht te zaaien en onze verkiezing beïnvloedde,” stelden de democraat Adam Schiff en de republikein Mike Conway, vertegenwoordigers van de senaatscommissie.
 

Facebook-advertenties

 
Dat er vanuit Rusland geprobeerd is om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden, lijkt een feit nadat Facebook eerder deze maand toegaf dat er tijdens de verkiezingsperiode voor meer dan 100.000 dollar aan politieke advertenties werd besteed vanuit Rusland. Dat die Russische propaganda voornamelijk Donald Trump in de kaart speelde, is vervelend voor de huidige Amerikaanse president.
[related_article id=”171186″]
Sinds Trumps inauguratie zijn er al verschillende schandalen opgedoken waarbij gewag werd gemaakt van illegale contacten tussen het campagneteam van de president en Russische vertegenwoordigers. Donald Trump ontkent dat hij hulp heeft gekregen van de Russen om de verkiezing te winnen.
 

Frontale aanval

 
“Facebook is altijd al Anti-Trump geweest,” verkondigde de Amerikaanse president gisteren nog op Twitter. Hij suggereerde er meteen bij dat de hele gevestigde media tegen hem samenspannen. Of het bericht enige link heeft met de recente onthullingen rond de Russische advertenties, is niet duidelijk.
 
De tweet was genoeg om een scherpe reactie aan Facebook CEO Mark Zuckerberg te ontlokken. “Trump zegt dat Facebook tegen hem is. Liberalen zeggen dat we Trump geholpen hebben. Beide kanten zijn boos over ideëen en content die ze niet leuk vinden. Dit is hoe het runnen van een platform voor alle ideëen eruit ziet.”


Geen velden gevonden.