Steeds meer topinvesteerders waarschuwen voor het gevaar van een bubbel in cryptovaluta zoals bitcoin en ethereum. Zit er een crash aan te komen?


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Verschillende Amerikaanse topinvesteerders zien het niet goed komen met cryptomunten en met wie er momenteel geld in steekt. De laatste topper uit de financiële wereld die waarschuwt voor een bubbel is Fred Wilson, mede-oprichter van Union Square Ventures en een belangrijke investeerder in de startupwereld van Silicon Valley. “Ik ben zeker dat er een grote crash zit aan te komen,” stelt Wilson in een online blogbericht.
 

Persoonlijk motief

 
Wilson is niet de eerste die zijn zorgen uitspreekt over een mogelijke implosie van de waarde van cryptomunten. Grote namen zoals nobelprijswinnaar Robert Schiller en JPMorgan Chase CEO Jamie Dimon gingen hem al voor. Voor Wilson heeft de waarschuwing echter een sterke persoonlijke motivering: hij spreekt uit ervaring. Hij zag 90 procent van zijn fortuin in rook opgaan nadat de dot-combubbel in 2000 barstte. Met zijn tekst wil hij vooral uitleggen hoe je je het beste kan wapenen tegen de aankomende crash, en wat zeker niet te doen.
 

Diversifiëren

 
De belangrijkste les die Wilson leerde in de nasleep van de internetbubbel: steek niet al je geld in één product of sector. “We hadden al ons geld in risicokapitaal en internetaandelen gestoken en konden meeliften met de groei van de sector,” vertelt hij. “Alles wat we hadden, verdienden we tussen 1996 en 2000. En we verloren het weer toen de bubbel barstte.” Het enige wat Wilson redde van de totale ondergang was het feit dat hij 10 procent van zijn kapitaal in onroerend goed had gestoken.
[related_article id=”172546″]
Wilson richt zich voornamelijk op wie een aanzienlijk deel van zijn geld in cryptovaluta heeft gestoken, maar hij raadt de investering in de digitale munten niet af. “Ik heb op deze blog al verschillende keren aangeraden dat mensen een bepaald percentage van hun netwaarde in crypto zouden moeten investeren. Ik blijf daarin geloven en het verdedigen.”
 

Bubbel

 
Cryptomunten als bitcoin en ethereum zagen hun waarde sterk stijgen in de loop van het jaar, tot recordhoogtes in de afgelopen zomer. De technologie is erg hip als een alternatief voor aandelen. Sinds deze maand is de algemene opgaande beweging echter gestokt en hebben verschillende populaire munten op hun piekwaarde ingeboet, al trekken ze de laatste dagen weer aan. De daling werd ingezet onder andere door maatregelen in China.
 
Van een echte implosie waarbij de waarde op korte tijd steil naar beneden gaat, is op dit moment geen sprake. Het is ook moeilijk om een dergelijke crash exact te voorspellen. Er is immers meestal geen rationele oorzaak aan te wijzen voor een plotse daling. Meestal is paniek de vonk die een dergelijke implosie in gang zet. Als genoeg mensen het gevoel hebben dat ze snel moeten verkopen om nog iets van hun waarde te behouden, kunnen ze een neerwaartse spiraal in gang zetten die moeilijk te stoppen is.