De Intel Loihi test chip bevat circuits die het functioneren van het menselijke brein imiteren. Deze 'neuromorfische' configuratie moet het lerend vermogen van robots versnellen.

 
Chipbakker Intel heeft het doek gelicht van de Loihi test chip, een ‘neuromorfische’ processor. Deze experimentele chip imiteert de werking van het menselijk brein. Intel hoopt dat de configuratie het proces van machine learning voor robots kan versnellen.
 

Deep learning

Het is niet ongewoon dat men voor het ontwikkelen van artificiële intelligentie inspiratie haalt uit de menselijke biologie, en dan meerbepaald de hersenen. Het concept van deep learning is gebaseerd op de manier waarop neuronen werken. Het gaat dan om de imitatie van het menselijk denkwerk op het niveau van programmering, de software dus. Intel wil nagaan of er ook voordelen te halen zijn als de hardware waarop artificiële intelligentie draait meer vergelijkingen vertoont met onze hersenen.
[related_article id=”167734″]

Elektronische neuronen

 
Om die reden ontwikkelde het de Loihi test chip. Een neuromorfische processor bevat digitale circuits die de basiswerking van het brein imiteren. Intel gelooft dat hiermee machine learning kan versnellen en efficiënter maken, terwijl het energieverbruik laag blijft in vergelijking met een conventionele processor.
 

intel Loihi
De Intel Loihi test chip

Bij een gewone CPU zijn de processorkernen en het geheugen aparte onderdelen, waarbij data tussen beide wordt uitgewisseld. In een neuromorfisch design gebruikt men ‘neuronen’ die zowel reken- als geheugenfunctie combineren. De verbinding tussen twee elektronische neuronen kan sterk of zwak zijn al naargelang de activiteiten die de chip uitvoert, net zoals dat gebeurt bij synapsen in het menselijk brein.
 

Prototype

 
Intel is niet de eerste fabrikant die zich aan neuromorfische chips waagt; IBM heeft bijvoorbeeld ook een gelijkaardig project in huis. Intels eerste volledige Loihi-protoype op 14 nanometer zal aanstaande november het licht zien. De chip zal 130.000 neuronen bevatten en 130 miljoen synapsen. Enkele academische instellingen en onderzoeksorganisaties krijgen de mogelijkheid om de capaciteit van de chip uit te proberen in 2018. Als Loihi goede resultaten neerzet, dan zou Intel over twee jaar met een meer commerciële toepassing kunnen komen.
 
//www.smartbiz.be/ebook/172544/artificiele-intelligentie-download-het-gratis-e-book/