encryptie

Hoe meer je je data rond beweegt, hoe moeilijker het is voor een hacker om deze te stelen.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
CryptoMove is een Amerikaanse startup met een gloednieuw idee om onze data te beschermen. Klassieke software bewaakt je gegevens terwijl deze info op dezelfde plaats blijft staan. CryptoMove beweegt je data echter rond om het hackers nog moeilijker te maken om gegevens te ontvreemden.
 

Kluis

De software is op een eenvoudig principe gebaseerd. Stel dat je het geld van je lokale bank wilt stelen. Zij hebben een kluis met alle schatten die op dezelfde plaats in het gebouw blijft staan. Gedurende enkele weken kan je het gebouw onderzoeken en alle beveiligingsmethodes zoals camera’s opsporen. Ook de exacte locatie van de kluis kom je op deze manier te weten. Hierna is het relatief eenvoudig om het geld van je bank te stelen.
 
Indien je bank meerdere gebouwen heeft in je gemeente, dan wordt deze diefstal een pak moeilijker. De bank kan zijn kluis regelmatig van locatie veranderen en op iedere locatie bevinden zich andere beveiligingsmethodes. Je zal veel moeilijker het geld op het spoor komen en dat kunnen stelen.
 
CryptoMove werkt met hetzelfde principe. Je data wordt continu rondbewogen, waardoor het voor een hacker niet eenvoudig is om je gevoelige informatie te vinden. Bovendien beweegt CryptoMove je gegevens niet alleen, maar splitst hij deze eveneens in kleine stukjes. Ieder afzonderlijk stukje data wordt bovendien versleuteld. Zelfs wanneer een hacker stukjes data steelt en deze decrypteert, dan heeft hij nog steeds geen overzicht over de info waar dat stukje data deel van uitmaakt.
 

Snel

Ondanks het feit dat de software verschillende beveiligingsstappen heeft, werkt CryptoMove erg snel. Volgens de makers kan je een video encrypteren, terwijl je deze live bekijkt. CryptoMove splitst de data in stukjes en encrypteert deze stukjes in parallel.
 
Bovendien kan je de software gebruiken om verloren data weer te herstellen. Stel dat je bedrijf ten prooi valt aan cryptoware en één snode met data hierdoor dubbel versleuteld is. CryptoMove gebruikt de gegevens in de overige data om je bestanden te herstellen.
 
CryptoMove heeft een patent op zijn applicatie en kan al enkele grote namen tot zijn klanten rekenen. Eén van deze klanten is het Franse BNP Paribas.