Begin deze zomer kreeg Google een recordboete van de Europese Unie. Het bedrijf gaat nu in beroep tegen deze beslissing.

Advertentie

 
Google gaat in beroep tegen de boete van 2,4 miljard euro die hem begin deze zomer werd opgelegd. Het bedrijf kreeg deze recordboete van de Europese Commissie, omdat de zoekgigant Google Shopping prioriteit geeft in zijn zoekresultaten. Rivalen zoals TripAdvisor worden hierdoor oneerlijk beconcurreerd, vindt de Commissie.
 

Beroep

De Europese Commissie deelde de boete uit in juni en gaf Google de tijd tot 28 september om de overtredingen weg te werken. Indien het bedrijf tegen het einde van deze maand andere vergelijkingsdiensten nog steeds oneerlijk beconcurreert, kan de Commissie de zoekgigant bijkomende boetes geven. Deze boetes bedragen 5 procent van Googles dagelijkse omzet en wordt per dag opgelegd dat de firma niet in overeenstemming is met de regels van de Europese Unie.
 
[related_article id=”171233″]
 
Zo ver laat Google het echter niet komen. Het bedrijf gaat in beroep tegen het oordeel van de Europese Commissie, zoals door velen werd verwacht. De zaak wordt nu onderzocht door het Hof van Justitie in Luxemburg. Dat Hof is de tweede hoogste rechtbank in Europa en zal er waarschijnlijk jaren over doen om een beslissing te nemen.
 
In de tussentijd blijft de boete van 2,4 miljard euro gelden. Google is verplicht om deze som geld te betalen, maar kan het geld wel op een geblokkeerde account zetten tot het Hof van Justitie in Luxemburg een oordeel heeft geveld.
 

Langdurige strijd

Het beroep van Google komt nadat het bedrijf de EU op de hoogte bracht van zijn plannen om te proberen te voldoen aan de eisen van Europa. Het voorstel dat de zoekgigant gaf, wees in de goede richting, maar kon volgens de EU pas worden beoordeeld wanneer het werd uitgevoerd. De gemoederen tussen Europa en Google leken gedurende korte tijd te bedaren. Door de beslissing om in beroep te gaan, zorgt de zoekgigant er echter voor dat de verhouding tussen het bedrijf en de EU weer gespannen zijn. Europa en Google leveren ondertussen al een strijd van zeven jaar en het ziet er niet naar uit dat deze strijd binnenkort ten einde zal zijn.

Advertentie