Nieuws

Lenovo krijgt miljoenenboete voor installatie van adware op laptops

Lenovo moet in de VS 3,5 miljoen dollar betalen als straf voor de adware die het stiekem vooraf installeerde op laptops.

 
Tussen eind 2014 en begin 2015 installeerde Lenovo de Superfish Visual Discovery-adware vooraf op consumentencomputers. De adware plaatste zich netjes tussen je browser en de website die je wilde bezoeken, analyseerde je browsegedrag zelfs op door HTTPS beveiligde websites, en injecteerde extra reclame in je surfervaring. Bovendien maakte Superfish surfers kwetsbaar voor man-in-the-middle-aanvallen.
 
Lenovo werd onder druk van de publieke opinie verplicht Superfish van zijn toestellen te halen maar daarmee was de kous voor de Chinese fabrikant nog niet af. Lenovo wordt nu twee jaar na datum veroordeelt door de Federal Trade Commission (FTC) in de VS tot het betalen van 3,5 miljoen dollar. Bovendien beloofde Lenovo om niet meer stiekem adware op consumentenpc’s te injecteren, al lijkt ons dat een nogal vanzelfsprekende toegift. Voor de komende twintig jaar eigenen de VS zich het recht toe om Lenovo’s software na te kijken op eventuele inbreuken.
 
Lenovo zelf claimt dat het er sinds het incident een ander beleid op nahoudt, met minder voorgeïnstalleerde software op consumentenpc’s. Na het probleem in 2015 probeerde Lenovo eerst te claimen dat Visual Discovery niets mispeuterde, maar niet veel later kwam de fabrikant daarop terug. Lenovo hielp klanten verder om de adware van hun systeem te krijgen.
 
Zeker op consumentenpc’s hebben fabrikanten de gewoonte de nodige software vooraf mee te installeren. Zogenaamde ‘bloatware’ wordt doorgaans gesponsord aangeboden, wat de laptopbouwers toelaat om hun toestellen aan een erg scherpe prijs aan te bieden. Doorgaans ben je die bloatware liever kwijt dan rijk.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business