Oracle snoeit zwaar in personeel bij de afdelingen verantwoordelijk voor het Solaris-besturingssysteem, de Sparc, servers en de opslagdivisie.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Oracle zou ongeveer 2.500 werknemers de laan uit sturen. Dat weet The Register op het gezag van enkele interne bronnen alsook publieke tweets. Het hele Solaris-team lijkt te verdwijnen en ook de divisie verantwoordelijk voor de Sparc-serverhardware houdt op te bestaan. Zo lijkt Oracle zowel het besturingssysteem als de hardwaredivisie die het verkreeg bij de overname van Sun in 2010 naar de achtergrond te schuiven.
 
Gebruikers van Oracle Solaris hoeven niet te vrezen: er is geen enkele indicatie dat Oracle niet van plan is het OS tot 2030 te ondersteunen zoals beloofd. Het exclusieve Solaris-team mag dan wel zijn biezen pakken, eerder verschoof Oracle al enkele honderden Solaris-werknemers naar zijn Linux-afdeling. Vermoedelijk zal de aanhoudende ondersteuning vanuit die hoek komen.
 
Ook in de opslag-afdeling moeten werknemers er aan geloven. De ZFS-opslaghardware, eveneens een overblijfsel van Sun Microsystems, wordt evenmin verder ontwikkeld. In de hele opslag-afdeling wordt volgens de bronnen zwaar gesnoeid.
 
De zet van Oracle, dat zelf geen commentaar geeft over de ontslagen, is niet verrassend. De hele hardwaredivisie van het bedrijf zat in een neerwaartse spiraal met een omzet die jaar na jaar sterk daalde. Oracle als bedrijf heeft zijn zinnen bovendien gezet op clouddiensten en bijhorende softwareplatformen, met een focus op de hybride cloud.