Met de hulp van blockchaintechnologie wordt het eenvoudiger om één auto te delen met meerdere eigenaars.

Advertentie

 
Consultancybedrijf EY werkt aan een blockchainsysteem om auto’s mee te delen. Het gebruik van de blockchain moet het mogelijk maken om het eigendom van een wagen op een eenvoudige manier te delen, terwijl ook het gebruik van de auto op een ontegensprekelijke manier wordt vastgelegd. Dat is essentieel voor de efficiënte werking van de bijhorende verzekering.
 
Als je vandaag een auto koopt, de verzekering betaalt en dan de wagen deelt met iemand anders, dan kan je die maar beter goed vertrouwen. Bij een ongeval of overdreven snelheid komt de rekening immers in eerste instantie bij jouw terecht. Door een blockchain in te zetten kan je in eerste instantie op een contractuele manier vastleggen dat een wagen aan meerdere partijen toebehoord. Vervolgens kan je via bijvoorbeeld een app inloggen wanneer jij instapt om met de wagen te rijden. Die gegevens worden opnieuw gecementeerd in de blockchain, waardoor je ze later niet kan betwisten. Mispeuter je iets met de wagen, dan is het meteen duidelijk dat het jouw verantwoordelijkheid was. Hetzelfde geldt dan omgekeerd: als iemand anders een vluchtmisdrijf pleegt moet jij je niet verantwoorden.
 

Gedeelde verantwoordelijkheid

EY ziet als toepassing onder andere flatgebouwen waar een pool van wagens gedeeld wordt door de eigenaars en huurders van de appartementen. Kosten en verantwoordelijkheid van zo’n poolwagens kunnen met blockchaintechnologie op een veilige en transparante manier gedeeld worden.
 
[related_article id=”172216″]
 
Autodelen is helemaal niet nieuw, maar het is de eerste keer dat iemand naar de blockchain kijkt om het concept te vereenvoudigen. De interesse van EY toont aan dat blockchaintechnologie een invloed zal hebben ver buiten de gekende toepassing van cryptocurrency. Omdat autodelen een voorbeeld is waarbij gegevens idealiter op een onbetwistbare manier worden vastgelegd, is de blockchain hier de technologie bij uitstek.
 
Een autodeel-applicatie voor het voorbeeld van het appartement met de wagenpool is dan weer een uitstekende illustratie van het nut van een veelzijdige publieke blockchain zoals Ethereum. Zo moet de maker van de autodeel-app geen eigen blockchain uitrollen, iets wat in de praktijk erg moeilijk zou zijn. Hij kan zijn app bouwen bovenop Ethereum en daarbij gebruik maken van steeds professionelere tools, zoals bijvoorbeeld het Coco-raamwerk van Microsoft en Intel.
 
//www.smartbiz.be/achtergrond/172090/bitcoin-en-ethereum-wat-het-verschil/

Advertentie