De waarde van Ether, de munt achter het Ethereum-blockchain-netwerk, klimt boven de 302 dollar in anticipatie van een grote update.

Advertentie

 
Voor één Ether betaal je op het moment van dit schrijven 302 euro. De munt, die het Ethereum-blockchainnetwerk aandrijft, klimt zo voor het eerst sinds juni weer boven de kaap van 300 euro. De klim is al een ruime maand gaande, en lijkt de grote Metropolis-update voor het Ethereum-netwerk te anticiperen.
 
Ethereum is een blockchain waarop ontwikkelaars zelf applicaties kunnen ontwikkelen. De populaire blockchain laat hen toe om de voordelen van de gedistribueerde cryptoketting te gebruiken, zonder dat ze zelf een blockchain moeten bouwen en die moeten uitrollen bij deelnemers. De kracht van de ketting is immers gelinkt aan het aantal deelnemers. Je kan niet zomaar beslissen om een technologie te bouwen op een eigen blockchain, wanneer nog niemand die blockchain effectief gebruikt.
 
[related_article id=”172090″]
 
Af en toe krijgt Ethereum een grote update die de functionaliteit van de blockchain aanpakt. Bij een eerste grote update werd de blockchain-ketting uitgerold. In aanloop van een tweede update in maart vorig jaar klom de waarde van Ether van een euro naar meer dan tien euro. Een korte piek in juni zag de waarde al boven de 300 euro gaan, maar de koers stabiliseerde snel naar 150 euro. De klim nu lijk iets substantiëler en is te verklaren wanneer je de nieuwe functies die de update met zich meebrengt in het achterhoofd neemt.
 

Update

Metropolis brengt enkele belangrijke verbeteringen met zich mee. Vooraleerst wordt het mogelijk voor ontwikkelaars van een app om zelf te betalen voor het gebruik van het Ethereum-netwerk. Iedere transactie die wordt bijgehouden in de blockchain, kost een beetje geld, en voorlopig moeten de gebruikers van een app dat bedrag zelf neertellen aan de hand van Ether. De update zal die verplichting weg nemen van de gebruikers, zodat applicaties op het Ethereum-netwerk een stuk gebruiksvriendelijker worden. De gebruikerservaring van een door Ethereum aangedreven app komt zo dichter bij die van een klassieke applicatie te liggen.
 

Ethereum is aan een gestage klim bezig in anticipatie van de Metropolis-update. (via Coinbase)

 
Betere apps voor een breder publiek zijn één reden waarom de blockchain aan populariteit wint. Verdere updates zoals een hogere mate beveiliging en enkele technische verbeteringen drijven het enthousiasme verder aan. Koppel daarbij aankondigingen zoals die van Microsoft en Intel, die zelf een op een Ethereum gebaseerd raamwerk uitrollen, en je begrijpt waarom de koers van Ethereum de hoogte in schiet.
 
300 euro klinkt misschien niet zo indrukwekkend wanneer je aan de bitcoin denkt. Die digitale munt, die eveneens gebruik maakt van een blockchain, is momenteel maar liefst 3.661 euro waard. Tegenover vorig jaar steeg de bitcoin echter met ‘amper’ 610 procent. De waarde van de Ether schoot de hoogte in met maar liefst 2.932 procent. Dat lijkt een bubbel te suggereren, maar in tegenstelling tot de hoge waarde van bitcoin lijken de investeringen in Ether minstens voor een stuk gebaseerd op recente ontwikkelingen.
 
Belangrijker dan de waarde wordt echter de update, die in twee fases wordt uitgerold. De eerste fase moet in 22 september van start gaan met de eerste verbeteringen, in de later geplande tweede fase wordt het werk afgerond. De verbeteringen aan Ethereum maken het netwerk zo klaar voor een toekomst waarin steeds meer mensen en bedrijven willen experimenteren met de mogelijkheden van de blockchain.
 
//www.smartbiz.be/achtergrond/171947/hoe-werken-blockchain-en-bitcoin-nu-echt/