Docker lanceert een nieuwe Enterprise-editie van zijn managementsoftware die werkt over alle belangrijke platformen heen. Het aanbod moet de containerspecialist eindelijk geld opleveren.

Advertentie

 
Docker Enterprise Edition (DEE) is een Container-as-a-Service-platform voor Docker-containers. DEE kan je zo zien als Dockers eigen alternatief voor het populaire Kubernetes. Docker lanceert nu versie 17.06 van de nieuwe software, en brengt daarmee een heleboel nieuwe functies naar zijn managementconsole. Echt nieuw is DEE niet. De software is in essentie een combinatie van Dockers Commercially Supported Edition en het Docker Datacenter-platform. De beheerssoftware verschijnt in drie variaties: Basic, Standard en Advanced.
 
Wie intekent op DEE Basic, krijgt het platform plus ondersteuning van Docker zelf. Via de Docker-winkel kan je gecertifieerde containers en nieuwe plug-ins downloaden. De standaard-versie voegt daar geavanceerde functies voor het beheer van containers en container-images aan toe, en heeft verdere ondersteuning voor integratie in datacenters aan boord. De Advanced-editie voorziet gebruikers tot slot van een extra beveiliginglaag. Daarmee kan je containers scannen en kwetsbaarheden detecteren. Onderzoek wijst uit dat dat laatste steeds belangrijker word.
 

Flexibel

Platformflexibiliteit is het pronkstuk van deze nieuwe DEE. De software kan overweg met applicaties in containers binnen Windows, Linux en op mainframes. Concreet speelt de beheerssoftware mooi samen met CentOS, Red HGat Enterprise Linux, Ubuntu, SUSE Linux Enterprise Server, Oracle Linux en Windows Server 2016. Intagratie met Amazon Webservices en Microsoft Azure tekent eveneens present. Tot slot ondersteunt DEE containers op IBM z-systemen. De Google Cloud lijkt hier de grote afwezige.
 
Het grote voordeel van DEE zit in de centrale beheersmogelijkheden.  Alle containers, of ze nu op Windows Server of op Linux draaien, on premise of in de cloud, kunnen beheerd worden door DEE.
 
Het nieuwe aanbod is belangrijk voor docker, dat in het zelfde bedje ziek is als het sociale mediaplatform Twitter. Net als de blauwe vogel is de walvis de de facto standaard in zijn markt. De immense populariteit van Docker vertaalde zich echter niet in winsten voor het bedrijf. De software is immers Open Source, waardoor Docker zich moet toespitsen op diensten en omkaderende software om munt te slaan uit zijn populaire technologie.
 

Advertentie