Nieuws

DJI voegt ‘privémodus’ toe aan drones

DJI voegt een 'privémodus' toe aan de apps voor zijn drones, zodat je tijdens het vliegen alle internetverkeer kan blokkeren.

De Chinese dronefabrikant DJI werkt aan een software-update om internetverkeer van en naar zijn mobiele apps te blokkeren. De local data mode komt er nadat het Amerikaanse leger besloten heeft de drones niet langer te gebruiken wegens “cyberkwetsbaarheden”.

De apps van DJI worden gebruikt om de drones volledig of gedeeltelijk (in combinatie met een afstandsbediening) te besturen. Daarnaast tonen ze ook een livefeed in geval de drone met een camera is uitgerust. De applicaties communiceren regelmatig over het internet om onder meer te verzekeren dat de laatste geofencing- en kaartgegevens beschikbaar zijn, en om andere informatie te raadplegen die van belang is voor de veiligheid en functionaliteit van de drone.

De local data mode moet gebruikers toelaten om toegang tot het internet te blokkeren tijdens een vlucht, zodat het onmogelijk wordt dat vluchtgegevens, foto’s en video’s op de servers van DJI zouden belanden. Vergelijk het een beetje met een privémodus voor je browser, waarbij die niet weet waar je overal naartoe surft: met de local data mode actief, heeft DJI geen idee waar je heen vliegt.

[related_article id=”217555″]

Het is overigens niet zo dat DJI vluchtinformatie, foto’s en video’s automatisch verzamelt of er standaard toegang toe heeft. Je moet er als gebruiker zelf voor kiezen om de data via de servers te synchroniseren of te uploaden naar DJI’s SkyPixel-website.

Volgens DJI is de nieuwe modus dan ook vooral een extra garantie voor overheden en bedrijven die een verhoogde beveiliging van (vaak gevoelige) gegevens vereisen. De functionaliteit van de drones wordt dan wel beperkt, omdat kaartupdates en andere informatie tijdens het vliegen niet toegankelijk zijn. Om die reden zal de local data mode niet overal beschikbaar zijn: in sommige landen geldt regulering die vereist dat je altijd met de meest recente kaartupdates vliegt.

De local data mode is al enkele maanden in de maak en zal deel uitmaken van toekomstige versies van DJI’s verschillende apps. Vanaf eind september zou de functie voor iedereen beschikbaar moeten zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business