Met Coco rollen Microsoft en Intel een blockchaintool uit waarmee bedrijven eenvoudig aan de slag kunnen. Een Azure-omgeving en Intel-hardware zijn wel essentieel.

Advertentie

 
Coco moet de implementatie van een blockchain bij bedrijven eenvoudig maar vooral snel en veilig maken. Microsoft introduceert het Coco-raamwerk in samenwerking met Intel. Coco zelf is geen blockchain, maar een omkadering die extra functies mogelijk maakt met een bestaand blockchain-protocol.
 
Concreet willen Microsoft en Intel tegemoet komen aan drie tekortkomingen van huidige blockchain-oplossingen die belangrijk zijn voor bedrijfsomgevingen. Zo zorgt Coco eerst en vooral voor een betere transactiesnelheid met een lagere latency. In een demo waarbij we Ethereum zien draaien binnen het Coco-raamwerk ligt de snelheid rond ongeveer 1.600 transacties per seconde. Op het publieke etherem-netwerk zijn dat er ongeveer 15.
 

Vertrouwen

Vervolgens injecteert Coco vertrouwelijkheid in het publieke medium dat de blockchain is. Een klassieke blockchain is in feite niets meer dan een veilig digitaal logboek dat gelijktijdig in handen is van een heleboel mensen of nodes die er op ingetekend hebben. De blockchain wijzigen kan alleen als de meerderheid van de nodes een nieuwe transactie goedkeurt (als er dus niet mee gefoefeld is). Iedereen kan de blockchain nakijken om te controleren of alles wel koosjer is. Dat maakt de technologie zo aantrekkelijk in het geval van bitcoin, maar is een probleem in het bedrijfsleven.
 
Een blockchain als onderliggend systeem voor bestellingen en leveringen binnen een netwerk van winkels en leveranciers is idealiter niet volledig transparant. Jouw concurrent hoeft immers niet te zien wat jij hebt besteld en wat je daarvoor hebt betaald. Toch kan zo’n netwerk aan de hand van smart contracts het plaatsen en verwerken van orders een stuk eenvoudiger maken. Door de blockchain in het Coco-raamwerk te verwerken, kan de plaatser van de bestellingen alsnog bepalen wie welke gegevens te zien krijgt. Opnieuw is hiervoor geen nieuwe blockchaintechnologie nodig: Ethereum volstaat.
 
[related_article id=”171947″]
 

Consensus

Tot slot zorgt Coco voor een eenvoudiger beheersysteem. Een blockchain wordt beheerd door alle deelnemers en daar zet Coco op in. Er ontstaat zo een soort grondwet voor een blockchainnetwerk waarop leden kunnen stemmen. Een vooraf bepaalde meerderheid kan zo eenvoudig en snel regels aanpassen.
 
Naast Ethereum kan je onder andere J.P. Morgan en R3 Corda Quorum bij de vroege klanten van het nieuwe systeem rekenen. Coco is compatibel met alle besturingssystemen en hypervisors die de nodige beveiligingsprotocollen ondersteunen. Azure is wel een vereiste, net als Intel-hardware. Het is wel de bedoeling dat Coco in de toekomst evolueert tot een opensource-project.
 


Geen velden gevonden.