Nieuws

Fiscus onderzoekt Google-activiteiten in België

Nieuwe opdoffer voor de zoekgigant? De werkelijke omzet in België zou immers zo’n zeven keer hoger liggen dan wat het technologiebedrijf beweert.

 
De belastingdienst gaat het Belgische filiaal van Google controleren voor de jaren 2014 en 2015, zo blijkt uit het jaarverslag van Google België. Mogelijk staat de moeder der zoekmachines dus voor een nieuwe financiële kater. Opnieuw is er immers sprake van belastingontwijking naar zijn Ierse hoofdkwartier: het concern gaf een omzet van 32 miljoen euro voor 2016 aan, maar dat zou in de werkelijkheid een pak hoger liggen.
 

Vlucht naar Ierland

Google België onderhandelt momenteel met de fiscus om tot een akkoord te komen, zegt Le Soir. Meer details over de zaak weten we niet, want in het kader van het beroepsgeheim wil de Federale Overheidsdienst Financiën geen verdere informatie over de zaak prijsgeven. De omzet van het bedrijf komt alvast zeker niet overeen met de reële financiële activiteit van het bedrijf.
 
Zo wordt het verkopen van advertentieruimte vanuit Ierland gefactureerd, waar de thuisbasis van Alphabet (moederbedrijf van Google) zich bevindt. Dat land is fiscaal een pak voordeliger dan België. In plaats van 32 miljoen euro zou er sprake zijn van een omzet van ongeveer 220 miljoen euro.
[related_article id=”171523″] Het is niet de eerste keer dit jaar dat Google verdacht wordt van belastingsontwijking. Zo claimde de Franse fiscus dat Google tussen 2005 en 2010 belastingen ontdook, maar daarvoor werd het technologiebedrijf vrijgesproken. Bovendien kreeg het bedrijf in juni de grootste boete die de Europese commissie ooit heeft uitgeschreven: 2,4 miljard euro. Het zou namelijk de resultaten van zijn zoekmachine beïnvloed hebben om zijn eigen shoppingdienst hoog te laten eindigen in de lijst.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business