Microsoft start een leaseprogramma voor zijn Surface-toestellen. Met name bedrijven kunnen hun voordeel halen uit het Surface Plus Program.


 
Microsoft start het Surface Plus Program, waarbij je een Surface-toestel naar keuze leaset. Iedere maand betaal je een vierentwintigste van het aankoopbedrag, waardoor je na twee jaar het toestel volledig hebt afbetaald. Na 18 maanden krijg je de mogelijkheid om het toestel in te ruilen voor een nieuwere laptop. Je leaseprogramma van 24 maanden begint dan weer opnieuw.
 

Surface Plus for Business

Voorlopig is het programma jammer genoeg enkel in de Verenigde Staten beschikbaar. Voor Amerikanen heeft Microsoft twee leaseprogramma’s klaar: eentje voor consumenten en één voor bedrijven. Surface Plus for Business is bedoeld voor kleine en middelgrote bedrijven die hun werknemers van een up-to-date Surface-toestel willen voorzien.
 
Bedrijven kunnen uit de Surface Pro, Studio, Hub en Book kiezen voor hun werknemers en mogen hierbij een combinatie van toestellen bestellen. Het leaseprogramma loopt voor een periode van 18, 24, of 30 maanden. Bij het 1,5-jaargprogramma kan je indien gewenst na 12 maanden het laptoppark van je bedrijf upgraden. Heb je een 24-maandenprogramma, dan moet je minstens 18 maanden wachten. Telkens je je laptops inruilt voor nieuwe exemplaren, wordt een nieuw leaseprogramma opgesteld dat weer vanaf nul begint.
 
Behalve de mogelijkheid om te upgraden, kan je voor 8,25 dollar extra per gebruiker per maand Office 365-licenties verkrijgen. Ook laat Microsoft toe dat je je laptoppark uitbreidt of verkleint wanneer de leasetermijn half verstreken is en krijg je het Microsoft Complete for Business-serviceplan bij het pakket.
 

Voordelen

Met name voor bedrijven en zelfstandigen is het Surface Plus Program interessant. Je hebt immers een vaste maandelijkse kost die je in je boekhouding kan ingeven. Firma’s moeten wel goed inplannen hoeveel toestellen ze het komende jaar nodig zullen hebben. Indien je na enkele maanden een laptop te kort komt, heb je pech; pas nadat je leaseprogramma half verstreken is, mag je laptops aan je programma toevoegen. Hierbij moet je bovendien rekening houden met de voorraad van Microsoft. Wanneer bijvoorbeeld alle Surface Hubs op zijn, zal je een ander toestel moeten kiezen of moeten wachten tot de voorraad weer is aangevuld.
 
Verder kan je ervoor zorgen dat je medewerkers te allen tijde een recent model gebruiken. Naar gelang de termijn die je kiest, kan je al na een jaar je laptops upgraden. Hierbij wordt het resterende bedrag van je toestellen kwijtgescholden, waarna je een nieuwe leaseperiode aangaat. Microsoft vraagt wel dat de laptops die je terugstuurt van goede kwaliteit zijn. Hoogstwaarschijnlijk wil het bedrijf deze toestellen refurbished verkopen.
 


Consumenten

Voor consumenten heeft het programma minder voordelen. Je kan het maandelijkse bedrag niet van je belastingen aftrekken, al betaal je op het einde van de rit niet extra voor de laptop. Bovendien kan je enkel een leaseprogramma van twee jaar aangaan, waarbij je na 18 maanden kan upgraden. Hierbij moet je er opletten welk nieuw toestel je kiest. Indien dat duurder is, wordt het maandelijkse bedrag immers verhoogd.
 
Verder moet je er op letten of je wel voordeel haalt uit het programma. Stel dat je een laptop van 1.000 euro leaset, dan betaal je elke maand 41,67 euro. Na 18 maanden heb je 750 euro afbetaald en staat er nog een bedrag van 250 euro open. Wie goed uitkijkt, kan mogelijks meer dan 250 euro voor zijn tweedehandstoestel krijgen. Uiteraard sluipt er dan wel meer werk in het upgradeproces.

Dorien heeft een achtergrond als programmeur en is bijzonder geïnteresseerd in robotica en biomedische technologie. Al draait ze haar hand ook niet om voor bredere thema’s als security en internet of things.