Nieuws

iPhone-groei op laagste pitje in negen jaar

Apple kan met twee sterke realisaties uitpakken, maar uit het laatste financiële verslag van het bedrijf blijkt ook dat het bedrijf met een iPhone-probleem zit. De groeicijfers van de smartphone zakten naar het laagste niveau in jaren.

De iPhoneverkoop zit in het slop. De verkoop van de smartphone stagneert, waardoor het de laats drie maanden de slechtste groei sinds zijn intrede in 2007 neerzette. CEO Tim Cook haalde de sterke dollar en de terughoudende globale economie aan om de vertraging te verklaren. Hij liet ook al weten dat het bedrijf een inkrimping van de omzet verwachtte voor het volgende kwartaal.

Op dit moment heeft dat nog geen grote gevolgen voor Apple, maar als de verkoop van zijn topproduct blijft afkalven, kan dat voor problemen zorgen. Het kan alvast niet op de iPad rekenen om een dergelijke situatie op te vangen, en over de nieuwe Apple Watch wil het bedrijf nog altijd geen concrete cijfers geven.

Apple kan zich echter optrekken aan twee positieve verwezenlijkingen. Het haalde een recordwinst binnen van 18,4 miljard dollar in het laatste kwartaal en realiseerde een belangrijke mijlpaal: er zijn 1 miljard actieve Appletoestellen globaal in omloop. Dat omvat alle producten: iPhones, iPads, Macs, iPods, Apple TVs en Apple Watches. “Actieve toestellen” slaat op apparaten die tijdens de laatste 90 dagen gebruikt hebben gemaakt van de services die het bedrijf aanbiedt. In verhouding met een concurrent als Google is de mijlpaal niet wereldschokkend (Android alleen passeerde het 1 miljard ijkpunt in 2014) maar het blijft een sterke verwezenlijking voor een bedrijf dat zich focust op de hogere prijsklasse met zijn producten.

Alles wijst erop dat Apple momenteel op een kruispunt staat. Experts en beursanalisten zullen het bedrijf de komende maanden alvast met argusogen volgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business