Met een nieuw Blockchain-raamwerk geeft Microsoft bedrijven de tools om de technologie praktisch te implementeren in realistische scenario’s.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Microsoft lanceert de volgende fase van zijn Blockchain-as-a-Service (BaaS)-project. Een jaar geleden startte Redmond met Project Bletchley, dat de fundering moest leggen voor een nieuwe generatie van cloudtoepassingen met de Blockchain als kern. Aanvankelijk mikte Microsoft op een soort labomgeving waarmee ontwikkelaars met een Blockchain op Azure konden experimenteren en ervaring konden opdoen. Onder andere Ethereum, Quorum en Hyperledger Fabric werden ondersteund.
 
In een eerste fase werd het erg eenvoudig om een blockchain te starten, maar konden ontwikkelaars er nog niet zo veel mee doen. Microsoft ging na bij partners en ontwikkelaars wat hun ambities zijn met de blockchain, en constateerde dat het digitale gedistribueerde grootboek vooral interesse wekte om interacties te ondersteunen waarbij geen volledig vertrouwen bestaat tussen beide partijken. In mensentermen: contracten.
 
Slimme contracten en de blockchain draaien al even mee, maar Microsoft merkt op dat het systeem niet tegemoet komt aan realistische verwachtingen binnen een enterprise-omgeving. De introductie van Enterprise Smart Contract moet daar verandering in brengen.
 

Zakelijk raamwerk

Enterprise Smart Contract is een raamwerk, gebouwd op de ervaring opgedaan met Project Bletchley. Het raamwerk laat ontwikkelaars toe om verschillende componenten met elkaar te combineren, ondersteund door een Blockchain. De technologie is speciaal ontwikkeld voor een semi-vertrouwde omgeving. Binnen een organisatie kan je immers flexibeler omgaan met een blockchain dan in de publieke wereld (zoals bij Bitcoin), waar vertrouwen tussen partijen helemaal afwezig is en de ketting het enige is dat een transactie substantieel maakt.
 
De technologie draait opnieuw op Azure en geeft ontwikkelaars toegang tot een Application Programming Interface (API). Zo kunnen zijn heel concrete toepassingen ontwikkelen die gebouwd zijn op blockchaintechnologie. Denk aan applicaties met ERP- en CRM-integratie maar ook  software voor financiële contracten en certificaten. Microsoft noemt Enterprise Smart Contracts een veilig, vertrouwelijk, gedistribueerd applicatieplatform met een geïntegreerd cryptografisch bewijssysteem.
 
Het belang van Microsofts Blockchain-push valt niet te onderschatten. Zowat iedereen is het er over eens dat de technologie een potentieel disruptieve toekomst wacht binnen een zakelijke context. In de praktijk staat de ketting nog in haar kinderschoenen. Initiatieven als Enterprise Smart Contracts kunnen de technologie op de sneltrein naar volwassenheid zetten.