Nieuws

Petya-cyberaanval blijft nazinderen

Verschillende grote bedrijven zijn nog steeds niet helemaal hersteld van de recentste wereldwijde cyberaanval. Een significante impact op de winst blijft niet uit.

 
De Petya/NotPetya-cyberaanval van vorige maand laat zich nog steeds voelen bij verschillende grote bedrijven. Dat weet ZDNet. Onder andere Reckitt Benckiser maakt gewag van blijvende problemen. Onder de paraplu van dat bedrijf schuilen onder andere de kuisproducten van Dettol en Cillit Bang, Nurofentabletten en Durexcondooms. Het bedrijf verwacht pas in de loop van augustus volledig herstelt te zijn van de schade die de ransomware-aanval heeft aangericht op zijn systemen. Zelfs na herstel blijft de schade voelbaar: de groei zou met ongeveer twee procent krimpen als gevolg van de cyberaanval.
 
De initiële aanval op de productielijn is momenteel geremedieerd, maar de disruptie veroorzaakt in de productieketen zorgde voor een waterval-effect met als gevolg vertragingen en mislopen verkoop. Een gelijkaardig verhaal horen we bij TNT Express. Het leveringssysteem van de pakjesdienst werd getroffen en TNT is er niet in geslaagd het ten volle te herstellen. Het bedrijf spreekt van een “significante” impact op de omzet.
 
Deense gigant Maersk, bij ons vooral gekend van de schepen en containers, moest IT-systemen op verschillende locaties uitschakelen als gevolg van de aanval. Met zijn wereldwijde logistieke ketting is ook Maersk gevoelig voor de disruptie van zijn systemen, maar het bedrijf zou momenteel terug op volle toeren draaien. De drie bovenstaande bedrijven analyseren de aanval en zoeken naar plaatsen om hun cyberverdediging te verbeteren.
 
Maersk, TNT en Reckit Benckiser zijn slechts enkele slachtoffers van de grote cyberaanval, die achteraf gezien vooral op Oekraïne gericht was. De stand van zake bij de bedrijven een maand na de aanval toont aan hoe groot de impact van een IT-panne kan zijn, ver voorbij de initiële aanval.
 
Petya/NotPetya was een ransomware-aanval die wereldwijd slachtoffers maakte, amper een maand na de destructieve Wannacry-aanval. De schijnbaar willekeurige cyberaanval camoufleerde een gerichte actie tegen Oekraïne. Het doel: bestanden en harde schijven van openbare instellingen onherroepelijk wissen. Hoe groot de potentiële schade van zo’n aanval is, tonen bovenstaande bedrijven aan.
 
//www.smartbiz.be/nieuws/171245/de-notpetya-ransomware-een-vermomming-voor-een-gerichte-aanval/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business