Onrust in bitcoinland: door verschillende opvattingen over de software dreigde de cryptomunt te worden opgesplitst. Nu zijn beide partijen tot een akkoord gekomen.

Advertentie

 
De bitcoingemeenschap is tot een akkoord gekomen hoe de software van de populaire cryptomunt moet worden aangepast. Dat melden persbureau’s Reuters en Bloomberg. Omdat de cryptovaluta tegen de grenzen van zijn groei botste, moest de architectuur een grondige opsmukbeurt krijgen. Gebruikers moesten immers steeds langer wachten om hun betalingen uit te voeren. Door het dispuut dreigden verschillende handelaren vorige week om de handel in cryptovaluta vanaf 31 juli lam te leggen. Door het akkoord zal de staking niet plaatsvinden en is de storm opnieuw gaan liggen.
 

Koude oorlog

De meningen over hoe de veranderingen moesten worden doorgevoerd in de software, waren verdeeld. Voorstanders van een update wilden aanpassingen die het platform sneller zouden maken, maar anderen waren bang dat ze geld zouden verliezen door de update. Daardoor dreigde een splitsing, want er is geen centrale autoriteit die de munt beheert en een knoop kan doorhakken. Na de splitsing zou een deel van de gemeenschap doorgaan met het oude systeem, en anderen verder gaan met de update.
 
De oplossing staat bekend als Bitcoin Improvement Proposal 91 alias BIP 91. Hiermee is er een overeenstemming bereikt over de vergroting van de transactiecapaciteit van het cryptostelsel. Door de update kan het systeem meer transacties afhandelen dan voorheen, waardoor de transactiekosten lager uitvallen en transacties zelf minder tijd nodig hebben. Een eerder voorstel, BIP 148, suggereerde om de bitcoin in twee te splitsen indien niet voldoende mensen het voorstel zouden onderschrijven. Zelfs Bitmain, een grote miner, was voorstander van dit voorstel. Miners hebben grote invloed omdat hun computers het muntstelsel overeind houden, in ruil voor bitcoins. De nieuwe propositie maakt echter een einde aan het dispuut en zo is het gevaar van twee bitcoins geweken.
[related_article id=”171324″]
Een oplossing was nodig, want het bitcoinsysteem is overbelast. Door de populariteit van de munt is het systeem te traag geworden, waardoor de confirmatie van de transacties in de blockhain uren kon duren, terwijl dat normaal maar een tiental minuutjes in beslag neemt. Het zal wel nog enkele maanden duren vooraleer de update wordt doorgevoerd.


Geen velden gevonden.