Een mesh-update voor Bluetooth maakt de verbindingsoptie een pak aantrekkelijker voor bedrijven met een uitgebreid IoT-netwerk.

Advertentie

 
Net als wifi zal Bluetooth in de toekomst via een mesh-netwerk zijn stabiliteit en bereik kunnen vergroten. Bluetooth SIG, de groep die verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van de verbindingsstandaard, maakte deze week de specificaties bekend voor Bluetooth Mesh.

Mesh

Mesh-technologie is sinds een paar jaar beschikbaar voor wifitoestellen. De techniek zorgt ervoor dat een draadloos signaal verder kan reiken, zonder aan kracht te moeten inboeten. Hiervoor maakt men gebruik van satellieten waartussen het wifisignaal kan reizen, in plaats van een enkele verbinding vanuit router naar de verbonden toestellen zoals dat bij standaard dual- of triband gebeurt. Bluetooth krijgt dezelfde capaciteit met deze update: de mogelijkheid om zijn verbindingssignaal tussen verschillende toestellen te laten springen zonder verlies van sterkte.
[related_article id=”169424″]
Bluetooth-mesh is niet alleen gericht op consumenten, de groep mikt met de verbetering ook expliciet op adoptie door bedrijven die investeren in het Internet of Things. De bijkomende mesh-capaciteit moet ondernemingen een extra argument geven om te kiezen voor bluetooth als netwerkoptie bij voorkeur. “Bluetooth mesh is geoptimaliseerd voor het creëren van grootschalige toestelnetwerken en is ideaal voor het bouwen van oplossingen voor automatisering, draadloze sensornetwerken, of het tracken van assets,” aldus Bluetooth SIG.

Programmering

Concreet maakt mesh het mogelijk om op een industriële site bijvoorbeeld de status van een machine in het oog te houden van eender waar op de locatie via mesh. Het kan ook ingezet worden om bepaalde onderdelen continu te volgen terwijl deze door het productieproces gaan.
 
Bovendien vraagt de techniek veel minder energie dan wanneer je met één rechtstreeks signaal dezelfde afstand zou proberen te overbruggen. De belasting op de batterij van de toestellen waar het signaal langs reist is minimaal. Daarnaast heeft Bluetooth SIG ook richtlijnen ingebouwd waardoor het signaal optimaal zal worden rondgestuurd en slim omgaat met toestellen die een kleine batterij bezitten. Mesh-singalen kunnen geprogrammeerd worden op maat van een bedrijf, waarbij één bepaald signaal bijvoorbeeld de lichten aandoet in een bepaald magazijn of de machines activeert in een specifieke productielijn.
 
Het versturen van data via bluetooth-mesh verloopt tevens via versleutelde verbindingen, om de veiligheid te verhogen.

Beschikbaarheid

Bestaande bluetooth-toestellen krijgen niet automatisch de update. De Mesh-optie kan uitgerold worden naar producten die Bluetooth 4.0 en Bluetooth 5.0 ondersteunen, maar het hangt van de gewilligheid van de fabrikant af om een update beschikbaar te stellen. De praktijk zal moeten uitwijzen of de Bluetooth-mesh werkt zoals de ontwikkelaars voor ogen hebben.

Advertentie