NRB

Hoe voorkom je dat gevoelige data in de verkeerde handen belanden? IBM versleutelt al je data van begin tot eind. Zelfs wanneer je systeem wordt gehackt, kunnen hackers de gestolen data niet lezen.

Advertentie

 
IBM denkt een oplossing te hebben gevonden voor de datalekken die tegenwoordig schering en inslag lijken te zijn. Het bedrijf heeft een nieuwe mainframe aangekondigd, de Z14, die krachtig genoeg is om al je data te encrypteren. Merkt de mainframe een hackingspoging op, dan wordt de sleutel tot je data zelfs vernietigd. Cybercriminelen moeten voortaan wel erg hard hun best doen om nog gevoelige informatie in handen te krijgen.
 

Encryptie

De Z14 maakt gebruik van 256-bit AES-encryptie, die de standaard is voor het versleutelen van data en onder andere door de Amerikaanse overheid wordt gebruikt. IBM imponeert echter niet met zijn encryptiemethode, maar met de kracht van zijn machine. De IBM Z kan tot 13 GB data per seconde per chip encrypteren. Aangezien iedere mainframe zo’n 24 chips bevat, kunnen bedrijven nu wel erg veel data tegelijkertijd versleutelen.
 
“Dit komt overeen met een 400 procent toename in silicium dat zich specifiek toewijdt tot encryptieprocessen – meer dan zes miljard transistors voor encryptie,” vertelt Caleb Barlow, vice president threat intelligence bij IBM Security. “Voor ieder type transactiesysteem kunnen we voortaan de veiligheid bekomen die we allemaal willen hebben, wat tot nu toe niet haalbaar was.”
 

Snelheid

IBM houdt nog een troef achter de hand voor wanneer cybercriminelen data proberen te stelen. De mainframe vernietigt automatisch zijn encryptiesleutels op het moment dat iemand het systeem wil hacken. Bovendien encrypteert de Z14 snel alle programmeerinterfaces die apps en diensten met elkaar verbinden.
 
Verder is de Z14 sneller voor algemene taken. Het toestel heeft drie keer zoveel geheugen (32 TB), zijn inputs en outputs zijn drie keer sneller en de machine heeft kortere vertragingen wanneer hij communiceert met een storage area network. Hierdoor zorgt IBM niet alleen voor verbeterde encryptie, maar eveneens voor snellere transacties.

Advertentie