laptop kantoor

De markt van computers krijgt opnieuw een knauw. Nochtans werden vorig jaar redelijk positieve cijfers genoteerd. De toestellen van Apple blijven gelijk.

Advertentie

 
Na enkele veelbelovende kwartalen krimpt de pc-markt opnieuw. De cijfers zijn niet helemaal een verrassing, aangezien computers het sinds de opkomst van tablets en smartphones almaar moeilijker kregen. Naast die algemene conclusie wordt het echter moeilijker om besluiten te trekken, aangezien analysebedrijven Gartner en IDC sterk verschillende visies laten optekenen.
 
De grote lijn loopt gelijk bij beiden: HP en Dell wisten net iets meer toestellen te verkopen dan vorig jaar en vergroten zo hun marktaandeel tot respectievelijk 27 en 25,6 procent. Asus en Lenovo zijn daarentegen de sterkste dalers met respectievelijk 40,7 en 16,3 procent minder verkochte toestellen. HP blijft de markt domineren met 30,5 procent van alle verkochte toestellen, Dell volgt met 27,7 procent.

Overstap

Tot zover de gelijkenissen in de analyses. Wanneer we kijken naar het aandeel van Apple-computers, en het percentage Windows-gebruikers dat bereid is om over te stappen naar Mac, zien we sterk verschillende cijfers. Extreme Tech meldde enkele weken geleden bijvoorbeeld nog dat 25 procent van Windows-gebruikers zou willen overschakelen. Dat komt mede doordat computerprijzen stijgen en meer gebruikers de meerkost van een Mac acceptabel vinden.
 
In het rapport van Gartner zien we dat evenwel niet terugkomen: daar verliest Apple 0,4 procent van zijn verkoopcijfers, tot 4,24 miljoen toestellen in het afgelopen jaar (vorig jaar was dat 24,6 miljoen toestellen). Niettemin ziet Gartner Apple’s marktaandeel stijgen; dat komt doordat de pc-markt veel sterker kromp, waardoor het marktaandeel van Apple aan belang wint.

Apple gelijk

IDC ziet het anders: zij stellen dat Apple net 1,7 procent meer toestellen verkocht dan vorig jaar, maar dat het marktaandeel daalde tot 11,8 procent, ten opzichte van 12,3 procent vorig jaar.
Door deze twee contrasterende beelden wordt het moeilijk om in te schatten in welke staat de computermarkt momenteel verkeert. Wel kunnen we stellen dat HP en Dell het goed doen, en dat de algemene markt nog steeds aan het krimpen is. Apple blijft ondertussen status quo.