De Linux-stichting zet een gratis les online waarin je leert hoe je omgaat met containers met de hulp van het populaire Kubernetes. In de gratis les ga je zelf aan de slag met containers op je desktop.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
De Linux-stichting heeft een cursus online gezet waarmee je de eerste stappen in de wereld van containers kan zetten. Containers zijn virtuele geïsoleerde computeromgevingen waarin applicaties draaien, samen met alle code die een app nodig heeft om goed te werken.
 
De technologie handig om applicaties aan gebruikers te bieden die snel, vlot en relatief onafhankelijk werken. Online lesaanbieder DataCamp gebruikt containters bijvoorbeeld om iedere student via zijn browser toegang te geven tot een kant en klare programmeeromgeving met daarin alle tools die hij of zij nodig heeft. Voor iedere student die aan een les begint, wordt er automatisch een container opgestart met daarin de juiste toepassingen en gegevens.
 

Kubernetes

Schaalbaarheid, aanpasbaarheid en onafhankelijkheidheid van de achterliggende infrastructuur zijn de grootste pluspunten van containers. Je kan de dingen zien als kleine, afgeslankte virtuele machines die helemaal ten dienste staan van een specifieke toepassing. De technologie is immens populair en heeft toepassingen voor iedereen van grote bedrijven tot kleine start-ups. De les leert beginners wat containers precies zijn maar vooral hoe je ze gebruikt met één van de belangrijkste en meest gebruikte managementtools van het moment: Kuberenetes.
 
De les werd in elkaar gebokst door Containerguru Neepandra Khare, stichter van een cloudbedrijfje en veteraan van Red Hat. Ze wordt aangeboden via het edX.org-platform, dat een goede naam heeft inzake online-cursussen. Wie een certificaat wil na het doorlopen van de cursus, moet betalen, maar je kan het hele traject ook gratis doorlopen.
 
Het hele traject is erg uitgebreid. Je legt het op je eigen tempo af. Reken op een totale doorlooptijd van om en bij de 15 uur van begin tot einde. Cloud en containers zijn vandaag alomtegenwoordig. Als je zelf bezig bent met cloud, IT en applicatiemanagement binnen je bedrijf maar niet helemaal mee bent met containers, zouden we de les bijna verplichte kost durven noemen. Je vindt de cursus hier.